7 redenen waarom je verbaal geweld niet herkent

Als je partner eens iets lelijks naar je roept, hoeft dat niet meteen te betekenen dat er sprake is van verbaal geweld. Zoals overal weleens gebeurt, kwam van het ene woord het andere, met als gevolg een (heftige) woordenwisseling en misschien zelfs een scheldpartij.

In een gezonde relatie leggen jullie het bij en kunnen jullie weer door dezelfde deur. Maar als het om een patroon gaat, zoals bij intieme terreur (dwingende controle) heb jij als slachtoffer wellicht niet eens door dat het verbaal geweld is. Dit zijn enkele redenen waarom het zo lang duurt voor je tot dat besef komt:

1/ Je hebt nooit eerder een (gezonde) relatie gehad en kan dus niet vergelijken

Als dit je eerste relatie is, heb je niets om echt mee te vergelijken. Als je nooit eerder een gezonde relatie had, heb je eigenlijk hetzelfde probleem: je weet niet hoe een gezonde relatie eruitziet, omdat je die ervaring niet hebt.

2/ Je gelooft dat je partner het beste met je voorheeft

Je partner zegt van je te houden en je ziet geen enkele reden om daaraan te twijfelen. Waarom zou je ook? Je kunt je niet voorstellen dat de ander het niet goed met je voorheeft, je met opzet pijn zou doen en daar zelfs genoegen in zou scheppen, want dat is niet wat mensen in een relatie doen. Toch?

3/ Verbaal geweld kan erg subtiel zijn, zodat je het niet herkent

Verbaal geweld betekent niet per se dat je partner je de huid volscheldt en je uitmaakt voor rotte vis. Misschien krijg je grapjes over je uiterlijk te horen, en als je gekwetst zegt dat je het niet grappig vindt, dan was het zogenaamd zo niet bedoeld, heb je het niet goed begrepen of heb je geen gevoel voor humor. Hierdoor ga je aan jezelf twijfelen. Ook niet tegen je praten of je niet antwoorden, is een vorm van verbaal geweld, maar je ziet niet dat de bedoeling is om je nietig en waardeloos te doen voelen.

4/ Je partner kan ook lief zijn, wat je doet vergeten hoe slecht het gisteren was

Het voortdurende geswitch tussen liefdevol en bruut gedrag van je partner brengt je helemaal in de war. De goede momenten met vele attenties en liefdesverklaringen doen je lange tijd geloven dat die lieve kant de ware aard van je partner bewijst en je vergeet hoe slecht je de vorige keer werd behandeld.

5/ Je denkt dat je partner gewoon een slechte dag heeft

Je denkt dat jullie relatieproblemen geheel te wijten zijn aan externe druk. Je partner heeft gewoon wat stress, denk je. Het is moeilijk op het werk, er is iets ergs gebeurd, … En omdat je je niet kan voorstellen dat het allemaal met opzet is, zoek je naar een logische verklaring voor dat negatieve gedrag. Een slechte dag hebben, ligt dan voor de hand.

6/ Je denkt dat er iets fout is met jou

Je denkt dat er wel een reden zal zijn voor het gedrag van je partner. Je kan je niet voorstellen dat een liefdespartner slechte bedoelingen met je heeft, dus ligt het logischerwijze aan jou en als je lang genoeg zoekt, zal je wel de ene of de andere reden bij jezelf vinden.

7/ Je relativeert te veel en ziet niet wat er echt aan de hand is

Ook te veel relativeren kan ervoor zorgen dat je niet ziet wat er echt aan de hand is. Je wil niet klagen, want de problemen van anderen zijn vast veel erger dan die van jou. Het is toch niet zo erg dat je partner je eens plaagt, niemand is altijd welgezind, je moet iets kunnen verdragen van de elkaar, iedereen heeft zo zijn karakter, niemand is perfect, ... Toch?

Precies! Maar als je merkt dat het verbaal (of ander) geweld in je relatie van één kant komt, dat het gepland is, stelselmatig wordt uitgevoerd en steeds erger wordt, dan ga je best hulp zoeken. kijk hier voor uitgebreide hulpkanalen in Vlaanderen en Nederland.

Previous
Previous

5 signalen die aantonen dat je partner gaslighting gebruikt

Next
Next

Te veel relativeren kan gevaarlijk zijn