5 signalen die aantonen dat je partner gaslighting gebruikt
In het toneelstuk ‘Gaslight’ uit 1938 en in de latere gelijknamige film wordt het verhaal verteld van een man die zijn vrouw manipuleert om haar te doen geloven dat ze krankzinnig wordt. Ook jij zit misschien in zo’n relatie, met een partner die dezelfde tactieken toepast om je in de war te brengen en je aan jezelf te doen twijfelen, om zo volledige controle over je te krijgen én te behouden.
Maar hoe herken je gaslighting? Allereerst door bepaalde dingen die je partner tegen je zegt:
1/ “Het was maar een grapje.”
Je partner zegt kwetsende dingen, lacht met je, vernedert je of geeft je complimentjes op een sarcastische toon. Het kan gaan over je lichaam, wat je eet, hoeveel je sport, wat je draagt, maar ook over je gebreken, gevoeligheden en zwakke punten, je intelligentie, je ideeën of plannen voor de toekomst, je meningen en gevoelens. Je partner doet denigrerend door bv. al lachend te zeggen dat je een grotere maat b.h. moet kopen of dat je niet weet waarover je het hebt. Als je zegt dat je het niet leuk vindt, dan was het zogezegd maar een grapje, heb je geen gevoel voor humor of ben je gewoon dom, want je begrijpt niet eens het verschil tussen een grapje en een aanval.
2/ “Je bent te gevoelig.”
Wanneer je tegen je partner ingaat of emotioneel wordt bij zo veel ‘geplaag’, dan ben je te gevoelig. Je krijgt te horen dat de verantwooordelijkheid voor je gekwetsheid bij jou ligt.
3/ “Je bent onzeker en jaloers.”
Ook als je partner met anderen flirt, buitenechtelijke relaties aangaat of je met anderen vergelijkt, waarbij jij er altijd als de mindere uitkomt, ben jij het probleem. Jou wordt verweten niet sexy of intelligent genoeg te zijn, waardoor je zogezegd onzeker en jaloers wordt en dingen ziet die er niet zijn. Jullie ruzies zijn dus te wijten aan jouw onzekerheden. Het probleem ligt volgens je partner bij jou.
4/ “Ik heb dat nooit gezegd/gedaan.”
Door steeds te zeggen dat dingen niet zijn gebeurd of gezegd, ga je uiteindelijk denken dat je het verkeerd voorhebt en dat je niet meer kan vertrouwen op je eigen herinneringen of geestelijke capaciteiten. Hierdoor ga je steeds meer vertrouwen op de mening van je partner, omdat je denkt dat deze evenwichtig en waar is.
5/ “Je bent gek, je hebt hulp nodig.”
Je partner lokt bij jou emoties uit, die dan worden geïnterpreteerd als ernstige psychische problemen. Bij jou, uiteraard. Zoals altijd.
Als je partner regelmatig deze en andere afwijkende dingen tegen je zegt, zit je wellicht in een relatie met intieme terreur (dwingende controle). Weet je het niet zeker en wil je er meer over weten? Check dan hier.