De volgende lezingen zijn gepland op:

Gratis lezing op vrijdag 26 april 2024 van 17u tot 19u
Er worden vijf exemplaren weggegeven van “Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld”
De Inloop: een hand uitreiken, een hart raken
Brugsken 58
9100 Sint-Niklaas
e-mail: info@deinloop.eu
Tel.: 0487 12 77 70

Meer informatie over de lezing

Meer informatie over mijn lezingen vind je hier:

Algemene informatie over mijn lezingen
Doel, doelpubliek, vorm en  kosten
Thema’s / vragen
Reviews / reacties
Een gesprek plannen of een lezing boeken?

Algemene informatie over mijn lezingen

Thuis zou de veiligste plek moeten zijn die je kent. Toch is dat voor velen niet het geval, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie maakt bij ons een op zeven vrouwen en een op tien mannen ooit partnergeweld mee. Partnergeweld roept dus zeer veel vragen op, maar er zijn ook antwoorden.

Gebaseerd op mijn eigen ervaring met (20 jaar) partnergeweld leg ik tijdens mijn lezingen onder meer uit wat het verschil is tussen situationeel partnergeweld en intieme terreur, de eerste tekenen van misbruik die je als slachtoffer zowel bij jezelf als bij de pleger kan leren opmerken, de verschillende signalen die je als buitenstaander kan opvangen, de strategieën die plegers gebruiken, hoe je veilig kan vertrekken, welke hulp er voorhanden is en wat je als buitenstaander beter wél of net níet doet.

Doel

Het taboe doorbreken dat nog altijd op partnergeweld rust, alsook inzichten en praktische tips geven voor slachtoffers, getuigen, plegers en professionals.

Doelpubliek

Iedereen die slachtoffer is (geweest) van partnergeweld en nood heeft aan (h)erkenning, hulp en verwerking; iedereen die inzicht wil verwerven in de diverse mechanismen van geweld; professionele hulpverleners; organisaties die hulp bieden aan slachtoffers; iedereen die getuige is of denkt te zijn van partnergeweld.

Vorm

Ik breng de lezingen voor grote en kleine groepen, op mijn eentje of in samenwerking met anderen, zoals een interviewer, een moderator in het geval van een panelgesprek of als onderdeel van een groter event. Op het einde houd ik graag tijd over voor vragen vanuit het publiek.

Hoeveel kost zo’n lezing?*

Naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen van de VAV (Vlaamse Auteursvereniging) heb ik mijn prijzen per 1 maart 2023 aangepast:

250 € + de terugbetaling van het vervoersticket of een kilometervergoeding van 0,5 €/km en de mogelijkheid om ter plaatse boeken te verkopen.

*Omdat de (financiële en andere) omstandigheden van elke organisatie verschillend zijn, kan het bovenstaande eventueel besproken worden.

Thema’s / vragen

Afhangende van wat de aanvrager verlangt en van wie het doelpubliek is, bespreken we samen op voorhand hoe lang de lezing duurt, welke thema’s aan bod komen en welke vragen men graag zou beantwoord zien.

 Mogelijke thema’s/vragen die aan bod komen

Wat is het verschil tussen situationeel partnergeweld en intiem terorrisme/intieme terreur?
Is er zoiets als een typisch slachtoffer van partnergeweld?
Hoe geraak je in een gewelddadige relatie verzeild?
Zijn ook mannen slachtoffer?
Hoe begint partnergeweld?
Waarom blijft partnergeweld zo vaak of zo lang verborgen?
Welke zijn de mogelijke signalen van partnergeweld bij het slachtoffer zelf?
Hoe kun je als buitenstaander partnergeweld opmerken of herkennen?       
Welke strategieën gebruiken plegers van (vooral, maar niet alleen) intieme terreur?
Waarom vertrekt een slachtoffer niet of waarom keer hij/zij terug?
Welke inzichten kun je geven aan slachtoffers?
Hoe neem je het schuldgevoel bij slachtoffers weg?
Wat als een slachtoffer toch terugkeert?
Hoe gevaarlijk kan het zijn om te vertrekken en hoe kan een slachtoffer veilig vertrekken?
Wat doe je als buitenstaander best wel of niet?
Wat kun je doen wanneer er sprake is van stalking/belaging?
Wanneer of waarom eindigt partnergeweld soms in partnermoord?
Hoe help je slachtoffers om opnieuw in hun kracht te staan?
Bestaat er een daderprofiel?
Wat doen we met het taboe op plegers van partnergeweld?
Waar vind je als slachtoffer, getuige of pleger hulp?

 

Reviews / reacties

1/ Federale politie Halle-Vilvoorde (België)

Op 12 mei 2022 gaf ervaringsdeskundige Triene-Mie Le Compte een lezing met als thema ‘Partnergeweld’ aan de vertegenwoordigers van 13 lokale politiezones (​coördinatoren slachtofferbejegening), het parket Halle-Vilvoorde, het CAW Halle-Vilvoorde, ​dienst slachtofferonthaal van de jusititiehuizen en Moderator (bemiddelingsdienst).

Door haar eigen verhaal af te wisselen met zeer interessante toelichtingen, werd duidelijk dat partnergeweld veel complexer is dan men vaak op het eerste gezicht denkt, zelfs als professional. De inzichten die we meekregen, waren dan ook erg waardevol en haar aangename vertelstijl maakte dat het nooit te zwaar werd.

De onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder meer het verschil tussen situationeel partnergeweld en intiem terrorisme, de tactieken van plegers van intieme terreur, waarom een slachtoffer niet eerder vertrekt of zelfs terugkeert, hoe je als slachtoffer op een veilige manier kan vertrekken, stalking en partnermoord, mogelijke signalen voor de buitenwereld, hoe je met een slachtoffer in gesprek kan gaan, welke mogelijke vragen je daarbij kan stellen, enz. En aan het einde was er ook nog ruim de tijd voor vragen van de aanwezigen.

Wij hebben heel veel gehad aan deze lezing en raden Triene-Mie dan ook van harte aan!
(Esmeralda Vyverman, MA Federale Politie Halle-Vilvoorde)

2/ Soroptimisten, Hamont Achel (België)

In oktober jl. hadden wij het genoegen om Triene-Mie te mogen ontvangen als spreekster in onze club  over het thema partnergeweld, een zwaar thema waarover veel misvattingen bestaan en waarop in vele gevallen nog steeds een taboe rust.

De levendige presentatie en het eerlijke en oprechte delen van de eigen ervaringen van Triene-Mie maakte ons stil en deed ons beseffen dat partnergeweld veel meer is dan de stereotype definitie die de meesten eraan geven en dat een ieder van ons hiermee kan geconfronteerd worden. Het leerde ons de signalen herkennen waarvoor we oog moeten hebben en bovenal kregen we tips over wat we wel en niet kunnen doen indien we een vermoeden hebben dat een dierbare in een soortgelijke situatie zit. 

We hadden veel vragen waarop we wederom eerlijke antwoorden kregen. Er volgde een levendig debat dat lang bleef nazinderen.

Het bijbehorende boek  is zeker ook een aanrader. Het boek combineert de eigen ervaring, onderbouwd door de theorie. Het is zeer vlot geschreven en ik persoonlijk heb het in één ruk uitgelezen.

Hoe meer mensen partnergeweld in al zijn vormen beter begrijpen, hoe meer we, hopelijk, een helpende hand of luisterend oor kunnen bieden aan zij die in deze situatie zijn terecht gekomen. Daarom bevelen wij het aan om Triene-Mie uit te nodigen en het debat met haar aan te gaan.
(Philo vanherk)


3/ Veilig Thuis (Nederland)

Wat een fantastische vakdag vandaag met Veilig Thuis West Brabant (Nederland)! Een mooie inhoudelijke bijdrage van Katinka Lünnemann en daarna het indrukwekkende verhaal van Triene-Mie Le Compte. Je kon een speld horen vallen en dat zegt genoeg.
(Judith Kuypers, SMO Breda, Safegroup, Veilig Thuis West-Brabant)

4/ De Luisterlijn, Roermond (Nederland)
Referentiebrief van De Luisterlijn, Roermond, Nederland

5/ Een ex-pleger

Vandaag was ik aanwezig bij de VT vakdag van Veilig Thuis West-Brabant (Nederland). Na een mooie presentatie van Katinka Lünnemann, bij #Verweij_Jonkers_Instituut mocht ervaringsdeskundige Triene-Mie Le Compte haar ervaring met huiselijk geweld vertellen. De zaal was stil en de emotie in de zaal was zichtbaar. Persoonlijk ken ik Triene-Mie al wat langer en ken ik haar verhaal, maar nog nooit had ik haar een presentatie zien geven. Wat een vrouw, wat een verhaal, en wat is ze krachtig. Gelukkig had ze ook haar boek "Als liefde overleven wordt" bij zich dat ik mee naar huis heb genomen. Ook al kon ik helaas niet de gehele dag aanwezig zijn, mijn dag kon niet meer stuk.
(René Haring, ex-pleger, Agressieendaarna?)

 
© Kristof Ghyselinck

© Kristof Ghyselinck

Een gesprek plannen of een lezing boeken?