triene-mie-hulpverlener-banner.jpg

Ben je hulpverlener?

Ken je als hulpverlener de mechanismen van partnergeweld? Weet je hoe je de signalen kan herkennen? Ken je de hulpkanalen? Weet je dat er ook voor professionals die met slachtoffers en plegers werken een interessant hulpaanbod is?

Ben je politieman of -vrouw, huisarts of ambulancier en vermoed je geweld of mishandeling, kijk dan alvast naar deze video’s van Geweld hoort nergens thuis:
politieman of –vrouw
huisarts
ambulancier of ambulanceverpleegkundige

Consulteer ook het boek Partnergeweld. Screening en risicotaxatie van Anne Groenen en Sarah Matkoski, Maklu.

En ben je nog geen hulpverlener, maar wil je dat wel worden, dan kun je deze Post HPOB-opleiding specialist Huiselijk Geweld mét accreditatie volgen.

Voorts is er de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (Nederland) die professionals helpt met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. In België is er de Meldcode Partnergeweld. Maar er is nog meer. Scroll naar beneden voor meer informatie en hulpkanalen in Vlaanderen en Nederland.

Signalen van partnergeweld

Als hulpverlener kun je het verschil maken door het geweld zo snel mogelijk te herkennen en het correct in te schatten. Vermoed je huiselijk geweld, maar weet je het niet zeker? Weet je niet hoe je een gesprek kan beginnen? Check dan deze link. En op de website van Veilig Thuis vind je een overzichtelijke lijst met signalen van huiselijk geweld, alsook op deze signalenkaart.

BELANGRIJKE SIGNALEN

Sommige mogelijke signalen van partnergeweld springen meteen in het oog, of zouden dat toch moeten doen:

lichamelijk letsel
moeilijk oogcontact
psychosomatische klachten
depressie
eetstoornis
middelenmisbruik
het uiterlijk dat drastisch is veranderd
het gewicht dat drastisch is toe- of afgenomen
voor alles toelating vragen aan de partner
gespannen of onzeker zijn, gemakkelijk schrikken
een onderdanige houding aannemen
zichzelf naar beneden halen
geen eigen mening hebben
altijd naar de partner kijken voor goedkeuring
dingen zeggen zoals “Ik zal het eerst vragen…”
de partner overdreven ophemelen
zelden of nooit alleen naar een afspraak komen
afspraken op het laatste moment afzeggen

Niet alle signalen wijzen per se op partnergeweld, maar hoe meer signalen, hoe groter het risico.


NIET-FATALE VERWURGING verdient bijzondere aandacht. Het is de gevaarlijkste vorm van partnermishandeling en een van de belangrijkste aanwijzingen van partnermoord. Het is zowaar het visitekaartje van de partnermoordenaar. Niet omdat iemand zijn partner per ongeluk zou vermoorden, maar omdat het in een relatie, gekenmerkt door intieme terreur, als controletactiek wordt gebruikt. De pleger toont hiermee namelijk aan dat hij letterlijk over jouw leven beschikt en het risico is groot dat hij je op een dag opzettelijk zal doden. Partnermoord tijdens seks is dan ook nooit het gevolg van verwurging die verkeerd is gelopen, maar het is een weldoordacht plan dat op een dag wordt uitgevoerd. In een relatie met intieme terreur en niet-fatale verwurging loopt het slachtoffer zeven maal meer risico om door haar partner vermoord te worden. Lees hierover het boek van Professor en onderzoeker Jane Monckton-Smith Gevaarlijke relaties en hoe ze eindigen in moord. Dit zeer toegankelijke boek is een absolute must voor iedereen in de hulpverlening.

Slachtoffers herinneren zich de verwurging vaak niet. Daarom moet je als arts of andere hulpverlener attent zijn op mogelijke aanwijzingen: blauwe plekken of schrammen op de hals, doorbloede ogen, schildklierproblemen, incontinentie, scheuring van de halsslagader, depressie, neigingen tot zelfmoord, geheugenverlies, chronische angst, hersenletsel, dementie, enz.

Consulteer deze tekenen en symptomen van wurging en de website van het Training Institute on Strangulation Prevention.

Wil je zien wat er effectief gebeurt bij niet-fatale verwurging? Bekijk dan deze video met MMA-vechter BJ Penn.

Bij vermoedens van partnergeweld moeten hulpverleners hun patiënten altijd vragen of zij door hun partner bij de keel zijn gegrepen en hoe vaak dat reeds is gebeurd.

 

Hulpaanbod voor professionals in Vlaanderen

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) vertelt je hoe je iemand in een situatie van intra-familiaal geweld kan doorverwijzen.

Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling biedt onder meer informatie en opleidingen aan professionals en vrijwilligers.

Olista is het centrum voor intra-familiaal geweld van het Brussels Gewest. Het centrum biedt naast opvang voor slachtoffers ook informatie aan professionals.

Operatie Alert biedt ziekenhuismedewerkers een brede waaier aan gratis opleidingen, onder meer via e-learning.

Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) bieden slachtoffers van seksueel geweld, zoals verkrachting of aanranding, dag en nacht medische en psychische zorg, een eerste sporenonderzoek en, voor wie dat wil, hulp bij een politieaangifte. Maar ook steunfiguren en professionals kunnen hier terecht. Er is een centrum in UZ Gent, UZ Antwerpen, UMC Sint-Pieter (Brussel) en UMC/CHU (Luik).

Veilig Huis in de regio’s Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Turnhout, Mechelen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zorgt voor de verbinding tussen gezinnen in intra-familiaal geweld en de betrokken diensten. Het brengt verschillende diensten samen onder één dak. Het algemeen telefoonnummer voor professionals is 011 71 27 90. Voor Antwerpen is dat 03 435 98 10.

Bijkomende interessante informatie

Handleiding bij de Meldcode Partnergeweld: Stappenplan voor artsen en zorgverleners bij de zorgverlening aan slachtoffers van partnergeweld

Het verdwenen zelf geeft informatie die specifiek bedoeld is voor professionals.

MijnKeerpunt geeft informatie over hoe je iemand kan helpen die bij een gewelddadige partner is vertrokken.

Mis ook de educatieve film Zij lijkt het probleem te zijn niet (Sanne te Pas, Canto Libre Films). Dit is een absolute must.

Consulteer het boek Partnergeweld. Screening en risicotaxatie (Anne Groenen en Sarah Matkoski, Maklu).

Lees de nabeschouwing van Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld (te bestellen bij de uitgeverij, bol.com of de boekhandel). Hier komt o.m. aan bod: vrijwillige en gedwongen hulp, begeleiding en behandeling, relatie- en gezinstherapie, veiligheid installeren en risico's opvolgen. 

Kijk tevens hieronder bij Hulpaanbod voor professionals in Nederland. Sommige organisaties bieden webinars aan, die je ook vanuit Vlaanderen kan volgen.

 

Hulpaanbod voor professionals in Nederland

Achter de voordeur Producties werkt vanuit deskundigheid en ervaring. Het doel van oprichtsters Maaike Brunekreef en Anita Wix is het onzichtbare geweld zichtbaar maken en voorkomen door vroegsignaleren, kennis delen en investeren in de vaardigheden van professionals, d.m.v. educatieve modules en trainingsprogramma’s. Je kan Maaike Brunekreef boeken als gastspreker, gastdocent, dagvoorzitter of expert op het gebied van onveiligheid in relaties via 06 51 25 86 57 of info@achterdevoordeurproducties.nl. Het Achter de voordeur-spel geeft voorlichting over geweld in afhankelijkheidsrelaties, de achterliggende theorie en de praktijk van de aanpak van huiselijk geweld.

Bijzondergeweldig is een Nederlandse organisatie die training, coaching en advies biedT aan betrokkenen bij huiselijk geweld en aan professionals.

Blijvend Veilig (regio Amsterdam-Amstelland) werkt samen met onder meer de Blijf Groep en Veilig Thuis om het thuis weer veilig te maken. Wat een gezin nodig heeft om blijvende veiligheid te realiseren voor iedereen staat centraal.

Centrum Seksueel Geweld helpt hulpverleners die te maken krijgen met een slachtoffer van seksueel geweld. Zie hun pagina voor professionals

EFT Nederland biedt professionals trainingen om koppels nog beter te kunnen helpen op weg naar herstel (van de relatie).

Ervaringsdeskundigen Nederland geeft professionals tips van ervaringsdeskundigen over hoe je volwassenen en kinderen beter kan bijstaan bij huiselijk geweld. Er is ook ondersteuning bij trainingen over de Meldcode en hulp bij het lezen van beleidsdocumenten of werkprocessen inzake huiselijk geweld.

Filomena (regio Rotterdam Rijnmond) helpt slachtoffers van zeer ernstig, complex geweld met letsel, zeden in combinatie met huiselijk geweld, psychosociaal trauma en intieme terreur. Er wordt op één locatie gewerkt aan veiligheid, lichamelijk (forensisch) onderzoek, medische behandeling, intensieve begeleiding en traumabehandeling. Collegiaal overleg voeren kan tijdens de kantooruren via 010-6681996 of het contactformulier.

Het Lock (Het Landelijk Opleidingscentrum Kindermishandeling) biedt opleidingen Kindermishandeling en huiselijk geweld, Gespreksvoering, Seksualiteit en seksueel misbruik, Trauma, Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, alsook online masterclasses en kennissessies.

Het verdwenen zelf geeft informatie die specifiek bedoeld is voor professionals.

Het verloren kind is een overkoepelend kennisplein voor hulpzoekenden, slachtoffers, ervaringsdeskundigen en professionals. Het geeft uitgebreide (juridische) informatie i.v.m. oudervervreemding en ouderverstoting, hulp en advies, en heeft een besloten sociaal platform dat toegankelijk is voor particulieren en professionals, alsook een leestafel met publicaties van professionals.

Kadera biedt niet alleen hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld, maar ook professionals kunnen er terecht op het nummer 0900 433 33 33 voor advies of om cliënten aan te melden. Dit kan anoniem, dus zonder cliëntgegevens te delen. Om doorverbonden te worden met een specifieke medewerker of afdeling, bel je best naar de receptie op het nummer 088 422 24 95. Als je wil dat iemand je terugbelt, kun je mailen naar info@kadera.nl. Klik hier voor meer informatie.

Kirsten Regtop biedt interessante webinars aan hulpverleners.

Moviera heeft een pagina voor hulpverleners. Klik voor meer informatie bovenaan de home pagina op ‘Voor professionals’.

Nou is het genoeg geeft informatie en voorlichting als je in je werk in of rond Twente te maken hebt met vermoedens of situaties van intra-familiaal geweld en kindermishandeling.

NVRG (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie) is het kwaliteitsregister en de beroepsvereniging voor relatie- en gezinstherapeuten en systeemtherapeutisch werkers. Het biedt heel wat interessante hulp voor professionals op het gebied van partnergeweld.

Rino Groep biedt een Basistraining hulpverlening aan mannelijke slachtoffers voor professionals die in hun werk als hulpverlener of verwijzer te maken krijgen met mannenmishandeling. In deze cursus leer je over de verschillende verschijningsvormen van mannenmishandeling, zodat je het kunt (h)erkennen. Je krijgt een theoretisch kader en vooral praktische handvatten voor jouw dagelijkse praktijk, waarbij diverse systeemgerichte interventies aan bod komen.

SAFE Women is een online hulpmiddel voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met partnergeweld. Professionals kunnen contact opnemen via safe.elg@radboudumc.nl.

STA (Samen tegen agressie) biedt ondersteuning aan mannen in Lelystad die uit een situatie van huiselijk geweld willen komen of zo’n situatie verder willen voorkomen. Wil je als professional een pleger aanmelden voor STA? Dat kan hier. Je kan ook telefonisch contact opnemen via 06-50187733 of contact@staflevoland.nl.

Sociale Academie Utrecht heeft een post HBO- opleiding Specialist Huiselijk Geweld voor professionals.

Stichting Arosa biedt voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen aan professionals.

TIMM Consultancy biedt de opleidingen Wettelijke kaders, Complexe scheidingen, Gespreksvoering, Methodisch en procesmatig werken, Veiligheidsplanning, Trauma, Seksualiteit en seksueel misbruik.

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond heeft deze pagina met advies en het meldformulier voor professionals.

VSNO (Expertise en Studiecentrum Vroeg Signalering Neutraal Ouderschap) biedt professionals (en particulieren) informatie en trainingen om complexe scheiding, kindermishandeling, partnergeweld en ouderverstoting te voorkomen.

Bijkomende interessante informatie

Mis ook de educatieve film Zij lijkt het probleem te zijn niet (Sanne te Pas, Canto Libre Films). Dit is een absolute must.

Consulteer het boek Partnergeweld. Screening en risicotaxatie (Anne Groenen en Sarah Matkoski, Maklu).

Lees de nabeschouwing van Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld (te bestellen bij de uitgeverij, bol.com of de boekhandel). Hier komt o.m. aan bod: vrijwillige en gedwongen hulp, begeleiding en behandeling, relatie- en gezinstherapie, veiligheid installeren en risico's opvolgen. 

 

Speciale aandacht voor professionals die werken met slachtoffers van seksueel geweld

De organisatie Seksueel Misbruik heeft een zeer overzichtelijke, uitgebreide website voor zowel slachtoffers van seksueel misbruik als voor hulpverleners, met een ruim aanbod van lotgenotengroepen.

Excetra verbindt een team van deskundigen dat zich bezighoudt met de schade, de gevolgen en de effecten van seksueel misbruik op slachtoffers. Er is ook een aanbod van opleidingen voor professionals.