triene-mie-hulpverlener-banner.jpg

Ben je hulpverlener?

Als hulpverlener kun je heel wat signalen van partnergeweld opvangen en ken je wellicht de gevolgen van partnergeweld. Maar ken je ook alle hulpkanalen en het hulpaanbod voor professionals?

Dit filmpje (Moviera) toont je wat je als sociaal professional kan doen tegen huiselijk geweld in coronatijden.

Consulteer ook het boek Partnergeweld. Screening en risicotaxatie, Anne Groenen en Sarah Matkoski, Maklu.

En ben je nog geen hulpverlener maar wil je dat wel worden, dan kun je deze Post HPOB-opleiding specialist Huiselijk Geweld mét accreditatie volgen.

Signalen van partnergeweld

Ook als hulpverlener kun je het verschil maken door zo snel mogelijk partnergeweld en kindermishandeling op te merken.

Vermoed je huiselijk geweld, maar weet je het niet zeker? Check dan deze volledige lijst van signalen.

Ook op de website van Veilig Thuis vind je een overzichtelijke lijst met signalen van huiselijk geweld.

Met deze signalenkaart kun je gemakkelijk(er) ontdekken of er sprake is van geweld op kinderen en volwassenen.

Filmje over emotioneel misbruik in relaties (vzw Zijn)

Engelstalige kortfilm “What I see” (Global Pictures Productions)

De tekenen en gevaren van niet-fatale verwurging

Wanneer je partner zijn (haar) handen om je nek legt, geeft hij (zij) hiermee aan dat hij (zij) letterlijk over jouw leven beschikt. Als dit gebeurt, is het de hoogste tijd dat je hulp inroept en zo snel mogelijk vertrekt. Een poging tot verwurging is immers de belangrijkste voorspeller partnermoord en moet altijd uiterst ernstig worden genomen.

Tekenen en symptomen van verwurging

 

De gevolgen van partnergeweld

Een slachtoffer van partnergeweld krijgt niet plots een fantastisch leven wanneer hij of zij vertrekt. De gevolgen van partnergeweld zijn zeer ingrijpend: problemen met intimiteit, een laag zelfbeeld, paniekaanvallen, slapeloosheid, nachtmerries, black-outs, verslavingen, enz. De lijst is lang. Het trauma, dat overigens niet altijd wordt opgemerkt, kan erg groot zijn en veel slachtoffers krijgen af te rekenen met een posttraumatische stresstoornis (PTTS) zonder per se die diagnose te krijgen of te weten wat er kan aan gedaan worden.  

Ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan hoofdstuk 6 (De gevolgen van partnergeweld) van Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld, te bestellen bij de uitgeverij, bol.com of gelijk welke boekhandel in België of Nederland.

 

Hulp voor slachtoffer, pleger en gezin

Een grondige kennis van de mechanismen en de gevolgen van partnergeweld zijn erg belangrijk, alsook een snelle interventie. Hierbij speelt risicotaxatie een grote rol, om de betrokkenen op de juiste manier te begeleiden, risico’s beter in te schatten en voor meer veiligheid te zorgen.

Hier vind je informatie over Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland.

Consulteer de pagina Slachtofferhulp en kijk hieronder voor nog meer informatie.

Wat kun je als sociaal professional doen tegen huiselijk geweld in tijden van corona?

 

Hulpaanbod voor professionals in Vlaanderen

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn.

Het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling biedt informatie, trainings, enz. voor professionals en vrijwilligers.

Family Justice Centra in de regio’s Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Turnhout, Mechelen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Het algemeen telefoonnummer voor professionals is 011/71.27.90.
Voor Antwerpen is het telefoonnummer 03 435 98 10.

Olista

is het centrum voor Intra-familiaal geweld van het Brussels Gewest. Het centrum wil een plaats zijn voor de opvang van slachtoffers en het informeren en inlichten van professionals. Dankzij de vele partners biedt het centrum juridische, psychosociale, administratieve en medische ondersteuning.

Kijk tevens hieronder bij Hulpaanbod voor professionals in Nederland. Sommige organisaties bieden webinars aan.

Daarnaast zijn ook de volgende zeer interessant en informatief:

Handleiding bij de Meldcode Partnergeweld: Stappenplan voor artsen en zorgverleners bij de zorgverlening aan slachtoffers van partnergeweld

Het verdwenen zelf geeft informatie die specifiek bedoeld is voor professionals.

MijnKeerpunt geeft informatie hoe je iemand kan helpen die bij een gewelddadige partner is vertrokken.

Dit filmpje (Moviera) toont je wat je als sociaal professional kan doen tegen huiselijk geweld in coronatijden.

Mis ook de educatieve film ‘Zij lijkt het probleem te zijn’ zeker niet (film van Sanne te Pas, Canto Libre Films). Dit is een absolute must.

Consulteer het boek Partnergeweld. Screening en risicotaxatie, Anne Groenen en Sarah Matkoski, Maklu.

Lees de nabeschouwing in Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld (te bestellen bij de uitgeverij, bol.com of gelijk welke boekhandel in België of Nederland) komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: Vrijwillige en gedwongen hulp, Begeleiding en behandeling, Relatie- en gezinstherapie, - Veiligheid installeren en risico's opvolgen, Herstel, hoop en empowerment. 

 

Hulpaanbod voor professionals in Nederland

Achter de voordeur Producties maakt het onzichtbare geweld zichtbaar, zorgt voor preventie en vroegsignaleren door bewustwording, delen van kennis, vergroten van deskundigheid en investeren in de vaardigheden van beroepsprofessionals. Dit kan o.m. door educatieve modules en trainingsprogramma’s.

Je kan Maaike Brunekreef boeken als gastspreker, gastdocent, dagvoorzitter of expert op het gebied van onveiligheid in relaties via e-mail (maaike@achterdevoordeurproducties.nl ) of telefoon (06 51 25 86 57).

Het Achter de voordeur-spel geeft voorlichting over geweld in afhankelijkheidsrelaties, de achterliggende theorie en de praktijk van de aanpak van huiselijk geweld. Met behulp van een ervaringsdeskundige krijgen de deelnemers een nog beter beeld van hoe huiselijk geweld eruit kan zien en welke rol preventie en vroegsignalering kunnen spelen.

Back on Track Stichting: traint professionals om huiselijk geweld en kindermishandeling eerder te signaleren en bespreekbaar te maken. Alle professionals die signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling willen bespreken met hun cliënten zoals (systeem)therapeuten, psychologen, hulpverleners, aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en kindermishandeling, medewerkers sociaal team, buurtteam of wijkteam, HBO-docenten, enz. kunnen hier terecht.

Bijzondergeweldig is een Nederlandse organisatie die training, coaching en advies bied aan betrokkenen bij huiselijk geweld en aan professionals.

Blijvend Veilig (regio Amsterdam-Amstelland) werkt samen met onder meer de Blijf Groep en Veilig Thuis om het thuis weer veilig te maken. Wat een gezin nodig heeft om blijvende veiligheid te realiseren voor alle leden, staat centraal.

Centrum Seksueel Geweld: staat hulpverleners te woord die te maken krijgen met een slachtoffer van seksueel geweld. Ga naar hun pagina voor professionals

EFT Nederland biedt professionals trainingen om koppels nog beter te kunnen helpen op weg naar herstel (van de relatie).

Ervaringsdeskundigen Nederland geeft professionals tips van ervaringsdeskundigen over hoe je volwassenen en kinderen beter kan bijstaan bij huiselijk geweld. Er is ook ondersteuning bij trainingen over de meldcode en hulp bij het lezen van beleidsdocumenten of werkprocessen inzake huiselijk geweld.

Filomena (regio Rotterdam Rijnmond) helpt slachtoffers van zeer ernstig, complex geweld met letsel, zeden in combinatie met huiselijk geweld, psychosociaal trauma of intieme terreur. Op één locatie wordt er gewerkt aan veiligheid, lichamelijk (forensisch) onderzoek, medische behandeling, intensieve begeleiding en traumabehandeling. Collegiaal overleg voeren kan tijdens de kantooruren via 010-6681996 of via het contactformulier.

Het verdwenen zelf geeft informatie die specifiek bedoeld is voor professionals.

Het verloren kind is een overkoepelend kennisplein voor hulpzoekenden, slachtoffers, ervaringsdeskundigen en professionals, inclusief uitgebreide (juridische) informatie i.v.m. oudervervreemding en ouderverstoting, hulp en advies, een besloten sociaal platform dat toegankelijk is voor particulieren en professionals, en een leestafel met publicaties van professionals.Kadera: Kadera biedt hulp aan mannen, vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld door middel van o.m. (crisis)opvang, begeleid wonen en ambulante hulpverlening. Er is een een individueel passend zorgaanbod.

Professionals kunnen elke werkdag tussen 9:00 en 17:00 bellen naar het nummer 0900 433 33 33 voor advies of om cliënten aan te melden. Dit kan anoniem, dus zonder cliëntgegevens te delen. Om doorverbonden te worden met een specifieke medewerker of afdeling kun je naar de receptie bellen op het nummer 088 422 24 95. Als je wil dat iemand je terugbelt, kun je mailen naar info@kadera.nl of dit formulier gebruiken om cliënten aan te melden voor ambulante hulpverlening. Dit formulier kan versleuteld naar aanmeldingenambulant@kadera.nl worden gestuurd. Binnen een week word je gecontacteerd.

Kirsten Regtop: biedt interessante webinars aan hulpverleners.

Moviera: heeft een pagina voor hulpverleners. Ga naar hun website en klik bovenaan het scherm op ‘Voor professionals’.

Nou is het genoeg: Informatie en voorlichting als je in je werk in of rond Twente te maken hebt met vermoedens of situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling

NVRG (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie) is het kwaliteitsregister en de beroepsvereniging
voor relatie- en gezinstherapeuten (systeemtherapeuten) en systeemtherapeutisch werkers. Het biedt heel wat interessante hulp voor professionals op het gebied van partnergeweld.

SAFE Women: is een online hulpmiddel voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met partnergeweld. Professionals kunnen contact opnemen via safe.elg@radboudumc.nl.

Stichting Arosa: biedt voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen aan professionals.

Veilig Thuis heeft deze pagina voor professionals met informatie over kindermishandeling, ouderenmishandeling, huiselijk en seksueel geweld.

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond: heeft deze pagina met advies voor professionals.

VSNO (Expertise en Studiecentrum Vroeg Signalering Neutraal Ouderschap) biedt professionals (en particulieren) informatie en trainingen om complexe scheiding, kindermishandeling, partnergeweld en ouderverstoting te voorkomen. )

En consulteer ook deze:

Dit filmpje (Moviera) toont je wat je als sociaal professional kan doen tegen huiselijk geweld in coronatijden.

Mis ook de educatieve film ‘Zij lijkt het probleem te zijn’ zeker niet (film van Sanne te Pas, Canto Libre Films). Dit is een absolute must.

Consulteer het boek Partnergeweld. Screening en risicotaxatie, Anne Groenen en Sarah Matkoski, Maklu.

Lees de nabeschouwing in Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld. Hierin komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: Vrijwillige en gedwongen hulp, Begeleiding en behandeling, Relatie- en gezinstherapie, - Veiligheid installeren en risico's opvolgen, Herstel, hoop en empowerment.

 

Speciale aandacht voor professionals die werken met slachtoffers van seksueel geweld

De organisatie Seksueel Misbruik heeft een zeer overzichtelijke, uitgebreide website voor zowel slachtoffers van seksueel misbruik als voor hulpverleners, met een ruim aanbod van lotgenotengroepen.

Excetra verbindt een team van deskundigen dat zich bezighoudt met de schade, de gevolgen en de effecten van seksueel misbruik op slachtoffers. Er is ook een aanbod van opleidingen voor professionals.