Ben je pleger?
Eén ding is zeker: er zijn plegers die wel degelijk hulp willen, want niet iedereen hoort in de categorie intiem terrorisme thuis, waarbij de pleger een welbepaald plan ten uitvoer brengt om de partner onder de duim te houden, te isoleren en te terroriseren. Relatie- of gezinsgtherapie heeft hier enkele geen zin en kan zelfs gevaarlijk zijn voor het slachtoffer en de kinderen.
Een deel van de plegers wordt echter getriggerd door externe factoren, zoals een stresserende periode, alcoholmisbruik of andere, waardoor situationeel partnergeweld ontstaat en ruzies keer op keer uit de hand lopen. Achteraf voelen beiden zich verantwoordelijk en hebben ze spijt. Voor hen bestaat er een goede kans dat een relatie- of gezinstherapeut kan helpen om een einde te stellen aan het geweld.
Luister naar deze ontluisterende podcast ‘Ik sla mijn vrouw’ (PodNL) en lees deze artikels met ex-plegers René Haring en Sam, en Professor Arno van Dam (Knack, 02.12.2021).
Wil je meer informatie?
Scroll dan naar beneden of klik op:
Hulp voor plegers - algemeen
Niet alleen op slachtoffers van partnergeweld rust een taboe, maar ook op plegers. De meeste blijven verborgen in het duister, vaak onbestraft, maar ook te beschaamd om erover te praten, laat staan om hulp te zoeken.
Daarnaast is er ook de angst om na een gesprek over het geweld te worden aangegeven bij de politie en daarnaast ook nog eens in een justitiële mallemolen terecht te komen, met alle gevolgen van dien: een strafblad, mogelijk baanverlies, je relatie die op de helling komt te staan, vrienden en relaties die je de rug toekeren, je hele sociale netwerk verliezen, enz.
Toch is hulp mogelijk, al zijn de mogelijkheden in Vlaanderen beperkt. In Nederland lopen op dit moment verschillende onderzoeken over hoe plegers gemakkelijker kunnen geholpen worden.
Begeleiding of behandeling voor plegers van huiselijk geweld kan: (1) vrijwillig, op eigen initiatief of via doorverwijzing van de huisarts, (2) opgelegd door justitie of (3) onder druk van de omgeving. Begeleiding kan door een psycholoog of psychiater worden gedaan of via de hulpverleningssector. Er is individuele begeleiding, koppelbegeleiding, groepssessies en therapie voor kinderen. Ook zelfhulpgroepen met lotgenoten kunnen helpen.
Hulpverlening voor plegers in Vlaanderen
1712 (gratis nr.)
Ook als pleger kun je hier elke werkdag van 9.00 uur tot 18.00 uur gratis en anoniem terecht via de telefoon, chat of e-mail.
Een professionele hulpverlener geeft je informatie/advies en kan je doorverwijzen naar de juiste hulpverlening zoals een therapeut, behandeling van middelenmisbruik en andere.
Centra Algemeen Welzijnswerk (CAWs)
De CAW's in Vlaanderen en Brussel bieden hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ze proberen het geweld te stoppen en zorgen voor verdere opvolging. De gesprekken zijn gratis en vertrouwelijk, en kunnen telefonisch of persoonlijk bij jou thuis of ergens in je buurt plaatsvinden.
De CAW's zorgen voor eerste hulp, psychosociale begeleiding, emotionele ondersteuning en begeleiding voor alle betrokkenen.
Voor meer informatie, surf naar www.caw.be, bel 0800 13 500 of neem een kijkje op hun Facebookpagina.
Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
Samen met andere partners werkt biedt een CGG gespecialiseerde hulp bij familiaal geweld door middel van gesprekken met een psycholoog of een psychotherapeut. Ook plegers kunnen hier terecht.
Veilig Huis Antwerpen
Veilig Huis Antwerpen heeft een steungroep voor plegers (m/vr) die geweld gebruiken tegen gezinsleden.
Agressiebeheersing e.a.
Je kan op verschillende plaatsen cursussen agressiebeheersing volgen. Dit kan individueel, met je partner of in groep. Je kan op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland een cursus time-out volgen.
Hulpverlening voor plegers in Nederland
De Waag richt zich onder meer op de behandeling van plegers van huiselijk geweld (partnermishandeling en kindermishandeling) met individuele, partnerrelatie- en individuele therapie. Je kan contact opnemen met de Waag via het aanmeldformulier. Als je op deze pagina naar beneden scrolt, dan vind je alle contacten en vestigingen in Nederland (scroll op de pagina naar beneden).
Kwintes kan jou, je (ex-)partner en familieleden begeleiden om geweld te stoppen en de situatie thuis veilig te maken en te houden door samen met de begeleiders van Kwintes te bespreken welke acties er nodig zijn om voor iedereen veiligheid te creëren. Kwintes werkt samen met Veilig Thuis en andere hulpverleningsinstanties, en zorgt voor crisis- en noodopvang. Voor contact en vragen, zie hier.
Moviera
Je kan als pleger terecht bij Moviera voor vragen en advies. Via de PION (vroeger ‘De pleger in ons’) biedt zij plegers van partnergeweld emotionele en praktische ondersteuning. Andere workshops betreffen impulscontrole, het leren herkennen van opkomende woede, coping-vaardigheden en sociale vaardigheden. Een supportgroep van ex-plegers helpt de aanmelders inzicht te krijgen in wat ze hebben aangericht en hoe ze het geweld kunnen stoppen.
Movisie
Movisie geeft groepsessies Niet meer door het lint voor zowel mannen als vrouwen met een agressieprobleem.
Training Beëindigen (onderling) relationeel geweld (BORG)
In deze training leer je beter omgaan met boze gevoelens en agressie, risicovolle situaties herkennen en hoe je daar uit kunt komen. Zo kun je herhaling van huiselijk geweld voorkomen. Ze betrekken je partner of ex-partner ook bij de training.
Veilig Thuis biedt gratis en anoniem terecht voor advies en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Medewerkers zijn 24/7 bereikbaar op het gratis nummer 0800-2000 en vanuit het buitenland op het nummer +31 70 311 90 07 (niet gratis). Anoniem chatten kan ook (klik onderaan rechts op de pagina).
Zelfhulpgroepen en trainingen voor (ex-)plegers
1/ Agressie, en daarna? werd opgericht door René Haring, zelf ex-pleger van huiselijk geweld. Nu zet hij zich op verschillende manieren in om plegers te helpen het geweld te stoppen. Via zijn website kun je contact met hem opnemen, chatten en workshops volgen. Er bestaat een supportgroep in Den Haag en een online supportgroep.
2/ BORG (Training Beëindiging (onderling) Relationeel Geweld( geeft gedragstrainingen aan plegers.
3/ Carrouselgroep is een vrijwillige groepstraining voor mannen die betrokken zijn bij huiselijk geweld t.a.v. hun partner en/of kinderen. Ze leren beter om te gaan met moeilijke situaties en hoe ze kunnen voorkomen dat situaties escaleren. Deze groep bestaat in Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Groningen, Den Haag en Noord Midden Limburg. Bekijk ook zeker deze video.
4/ De cirkel is rond is een samenwerkingsproject van Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup. Momenteel zetten 6 ervaringsdeskundigen zich in om de cirkel van geweld te doorbreken. Het team ervaringsdeskundigen bestaat uit zowel voormalig slachtoffers van huiselijk geweld als voormalig plegers van huiselijk geweld.Er is persoonlijke ondersteuning en begeleiding West-Brabant en een supportgroep in Breda. meer informatie over de supportgroep vind je hier.
5/ De pion heeft een supportgroep voor mannen die huiselijk geweld plegen. Er zijn groepsbijeenkomsten en workshops in Utrecht.6/ Mannen tegen agressie is een zelfhulpgroep voor mannen die elkaar willen helpen hun agressie te beheersen. Hun uitgangspunt is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je gedrag en dat jij hier iets kan aan veranderen.
6/ De Waag iedt behandelingen voor agressiemisdrijven.
7 /Ervaring in Huis geeft persoonlijke ondersteuning en begeleiding Rotterdam Rijnmond, en er is en supportgroep voor mannen in Rotterdam.
8/ Mannen tegen agressie heeft een groep mannen die elkaar helpen hun agressie onder controle te krijgen en/of te houden, met een zelfhulpgroep in Bergen op Zoom.
9/ Samen tegen agressie (STA) biedt ondersteuning aan mannen die hun agressie onder controle willen krijgen, met een supportgroep voor mannen in Lelystad
Op LinkedIn vind je hier meer informatie over landelijke fysieke en online lotgenoten/ supportgroepen voor mannen en vrouwen van huiselijk geweld en kindermishandeling: #DOORBREEKHETZWIJGEN.