triene-mie-slachtoffer-banner.jpg

Ben je slachtoffer?

Het eerste wat je als slachtoffer moet doen, is met iemand praten over wat er achter de voordeur gebeurt, hoe verwarrend dat misschien ook is. Maar met wie kun je praten? Waar zoek je hulp? En is het echt zo dat mannen het ook meemaken? Is er specifieke hulp voor hen? Hoe vertrek je veilig? Hoe ernstig moet je stalking nemen? En hoe herstel je van een vernietigende relatie? Hieronder vind je enkele antwoorden op deze en vele andere vragen.

Wanneer ik verwijs naar de pleger als een man en het slachtoffer als een vrouw, betekent dit geenszins dat de pleger altijd een man en het slachtoffer altijd een vrouw is. Mijn enige bedoeling is de leesbaarheid van de teksten te vergemakkelijken.

 

Geweld herkennen

- Begin je jezelf te veranderen voor je partner?

- Rechtvaardig je alles wat je partner doet of zegt?

- Geef je activiteiten, familie en vrienden op voor je partner?

- Ben je constant moe, gespannen of angstig wanneer je bij je partner bent?

De eerste persoon die kan ontdekken of er in je relatie sprake is van partnergeweld ben jij zelf. Vaak kun je een gevoel van onbehagen, droefheid, irritatie of een zekere onrust niet duiden, maar het zijn allemaal tekenen die je alert moeten maken.

Waarschuwingssignalen

Dit zijn de waarschuwingssignalen van een ongezonde relatie.
Dit zijn de signalen van huiselijk geweld bij kinderen.
Deze signalenkaart is voor zowel kinderen als volwassenen.

Doe deze Zelftests.
Lees hoofdstuk 1 van Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld.

Online partnergeweld

Voor hulp bij online partnergeweld, klik hier.

Persoonlijkheidsstoornissen

Het is niet uitzonderlijk dat iemand die intieme terreur zaait aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt zoals bijvoorbeeld de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zonder officiële diagnose kun je er niet met 100% zekerheid vanuit gaan dat je partner aan de narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt, maar als je alle kenmerken kunt afvinken, is de kans groot dat je het bij het recht eind hebt. Hoe gevaarlijk een relatie met een narcist is, wordt nog altijd te vaak onderschat.

Luister naar de podcast ‘Als het masker valt’ van Sofie Hanegreefs.
Lees hoofdstuk 4 (Intieme relatie met een narcist) van Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld.

 
 

Erover praten

Er is één gouden regel voor jou als slachtoffer: zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van hoe je leven er achter de voordeur uitziet. Praat met je zus, een vriend, de buurvrouw, je huisdokter,... Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk levenslijnen hebt. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van wat je doormaakt, hoe kleiner de macht van je partner over jou wordt. Erover praten, het kenbaar maken, doorbreekt zijn of haar macht over jou. En als contact moeilijk is omdat je partner altijd in de buurt is, kun je nog altijd proberen met iemand te chatten wanneer je in de badkamer bent of op het toilet zit! 

In Vlaanderen kun je als slachtoffer, pleger, omstander en professional gratis en anoniem het nummer 1712 bellen, chatten of mailen. Het nummer verschijnt niet op je telefoonrekening. Een hulpverlener luistert naar je verhaal, geeft je informatie en advies, en kan je doorverwijzen.

In Nederland kun je als slachtoffer, pleger, omstander en professional gratis en anoniem het nummer 0800 2000 van Veilig Thuis bellen of chatten. Medewerkers zijn 24/7 bereikbaar voor advies, ondersteuning en eventuele vervolgstappen.

 
triene-mie-erover-praten.jpg
 

Ook mannen maken het mee

Ook mannen maken partnergeweld mee (zo’n 80.000 mannen per jaar in Nederland). Meestal gaat het om verbaal, psychisch en emotioneel geweld, maar sommigen krijgen ook te maken met fysiek geweld.

Voor een man die partnergeweld meemaakt, zijn de schaamte en het taboe doorgaans nog groter dan voor een vrouw. Hij weet niet hoe hij zijn stilte kan doorbreken, met wie hij erover kan praten, wie hem zal geloven of begrijpen. Toch bestaat er ook hulp voor mannen.


Hulp voor mannen in Vlaanderen

In Vlaanderen kun je als slachtoffer, pleger, omstander en professional gratis en anoniem het nummer 1712 bellen. Chatten en mailen kan ook. Het nummer verschijnt niet op je telefoonrekening. Een hulpverlener luistert naar je verhaal, geeft je informatie en advies, en kan je doorverwijzen.

In Nederland kun je als slachtoffer, pleger, omstander en professional gratis en anoniem het nummer 0800 2000 van Veilig Thuis bellen of chatten. Medewerkers zijn 24/7 bereikbaar voor advies, ondersteuning en eventuele vervolgstappen.

Sam Huis is een vluchthuis voor mannen in de regio rond Mechelen. De opvangcapaciteit van het vluchthuis is echter erg beperkt.

Veilig Huis Antwerpen houdt een maandelijkse bijeenkomst voor mannen die slachtoffer zijn van partnergeweld

Veilig Huis Mechelen heeft een lotgenotengroep voor mannen die slachtoffer zijn (geweest) van partnergeweld.

VZW Zijn heeft een praatgroep in Gent voor mannelijke lotgenoten. Deze groep wordt mee begeleid door een ervaringsdeskundige. Wie wil deelnemen, kan zich vertrouwelijk melden bij de Facebookpagina van de vzw Zijn of bij ruth@vzwzijn.be.


Hulp voor mannen in Nederland

Blijf Groep helpt ook mannen voor wie de situatie thuis niet meer veilig is. Samen met een maatschappelijk werker van Blijf Groep kijk je wat er nodig is om een veilig situatie te creëren. Je kinderen en huisdieren kunnen ook in aanmerking komen voor hulp. En er is opvangplaats voor mannen.

Cirkel is rond is een samenwerkingsproject van Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup. Het team ervaringsdeskundigen bestaat uit zowel voormalige slachtoffers van intra-familiaal geweld als voormalige plegers. Er is tevens een supportgroep voor mannen.

Kadera biedt opvang en begeleiding voor mannen, vrouwen en kinderen, vrouwenopvang en begeleid wonen voor mannen in Enschede en Zwolle. Voor Info, advies en hulp, bel 088 422 24 95. Je kan ook mailen naar info@kadera.nl.

Mannenmishandeling kun je bereiken op het gratis nummer 0800 310 00 31 of via een online bericht. Mannenmishandeling bestaat ondertussen in Amsterdam, Delft, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.

Moviera heeft zes organisaties verdeeld over Nederland die hulp en opvang bieden aan mannen die het slachtoffer zijn van intra-familiaal geweld en mishandeling. Je kan hen bereiken op het gratis telefoonnummer 0800-3100031.

Stichting Arosa Rotterdam

Deze stichting biedt hulp en opvang aan vrouwen, kinderen en mannen die te maken hebben met geweld in relaties. Onder de vlag van KesslerPerspektief zijn ze werkzaam in Rotterdam, Den Haag en Delft en in de omliggende gemeenten. Bellen kan op het nummer (010) 820 08 40.

Veilig Thuis

Je kan bij Veilig Thuis terecht voor advies en ondersteuning, alsook voor het melden van intra-familiaal geweld en kindermishandeling. Je kan hen contacteren voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders. Ook professionals kunnen hier terecht. Je kan Veilig Thuis gratis en anoniem bellen op het nummer 0800 2000. Chatten kan ook. Medewerkers zijn 24/7 bereikbaar voor advies, ondersteuning en eventuele doorverwijzing.


Trainingen voor mannelijke slachtoffers en hulpverleners

Blijf Groep biedt mannen die te maken hebben met huiselijk geweld of grensoverschrijdend gedrag de weerbaarheidstraining Weerkracht aan om hen te helpen weer sterker in hun schoenen te staan.

Rino Groep heeft een basistraining voor professionals die in hun werk als hulpverlener of verwijzer te maken krijgen met mannenmishandeling. In deze cursus leer je over de verschillende verschijningsvormen van mannenmishandeling, zodat je het kunt (h)erkennen. Je krijgt een theoretisch kader en vooral praktische handvatten voor jouw dagelijkse praktijk, waarbij diverse systeemgerichte interventies aan bod komen.


Meer informatie over geweld tegen mannen

Magazine van Kadera over mannenmishandeling

De jaloezie werd steeds erger, het geweld ook (artikel van Slachtofferhulp Nederland)

Mannen, breek er doorheen (VZW Zijn: Waar vind je hulp?)

Partnergeweld tegen mannen (video van VIVA-SVV, vzw Zijn en Zij-kant in Vlaanderen)

Partnergeweld tegen mannen (spot van 1712 en Gelijke Kansen in Vlaanderen)

Gesprek met Elena Lindemans over haar documentaire Vrouw slaat man

Ook mannen uit patriarchale culturen maken partnergeweld mee. Mannen uit Meno-regio doorbreken stilte over huiselijk geweld  (artikel uit bladna.nl, 16 februari 2023)


Zelftest

Deze checklijst van de politiecampagne ‘Mishandelde mannen zijn geen mietjes’ helpt je te ontdekken hoe gezond jouw relatie is.  

 
thabang-madnsela-nwYas4Usbac-unsplash.jpg

Waarom vertrek je niet?

“Waarom vertrek je niet gewoon?” is een vraag die velen stellen, maar zo eenvoudig is het niet. Partnergeweld begint zelden op dag één met fysiek geweld. Meestal begint het door heel subtiel je grenzen op te schuiven zonder dat je het merkt. Je past je aan en verlegt je grenzen steeds verder, tot je helemaal vast zit.

Enkele dingen die een slachtoffer van partnergeweld tegen zichzelf zegt:

1. Dit is toch geen partnergeweld? Hij slaat me immers niet (alle dagen).

2. Ik heb al zo veel geïnvesteerd in deze relatie. Als ik nog wat langer volhoud, dan komt het wel goed.

3. Hij heeft echt spijt en belooft dat hij zal veranderen.

4. Hij heeft gelijk wanneer hij zegt dat ik beter mijn best moet doen.

5. Het is allemaal mijn schuld.

6. Ik wil hem niet in de problemen brengen.

7. Ik ben zo beschaamd dat onze relatie is mislukt.

8. Waar moet ik heen met de kinderen?

9. Wie zal mijn huisdieren opvangen? Ik wil ze niet achterlaten of naar het asiel brengen.

10. Welke school zal mijn kinderen midden in het jaar inschrijven?

11. Ik weet niet waar ik hulp kan vinden.

12. Ik ben financieel afhankelijk van hem (of omgekeerd).

13. Niemand zal me geloven.

14. Ik ben zo moe dat ik geen energie meer heb om iemand te vertellen wat er aan de hand is.

15. Niemand anders zal me ooit nog willen, dus kan ik beter blijven.

16. Ik wil dat mijn kinderen met beide ouders opgroeien.

17. Als ik wegga, zal ik mijn kinderen (gedeeltelijk) verliezen.

18. Mijn religie laat me niet toe te scheiden.

19. We houden nog van elkaar.

20. Ik ben te bang om te vertrekken.

Hoe vaak komt partnergeweld voor en waarom is het zo moeilijk om aangifte te doen? Fatma Taspinar legt het je kort en bondig uit in deze video.

 
pexels-cottonbro-3826670.jpg
triene-mie-hulp-zoeken.jpg

Hulp zoeken

Wanneer je partner geweld of dwang gebruikt, zoek dan hulp bij familie, vrienden, iemand uit je omgeving of je huisarts, die je verder kan doorverwijzen. Laat je niet ontmoedigen door schaamte of taboe. Er zijn zo veel anderen die hetzelfde meemaken als jij. Je bent niet alleen! Kom uit je isolement, praat erover en ga op zoek naar hulp.

Bij acuut gevaar (België): bel de politie op het nummer 101.
Voor dringende medische hulp (België en Nederland): bel de hulpdiensten op het nummer 112. Via de app sta je met één druk op de knop in verbindig met de hulpdiensten. Je kan via de app ook berichten sturen, voor het geval bellen voor jou te gevaarlijk is.
Voor niet-dringende zaken (Nederland): bel de politie op het nummer 0800-8844.

Zoekopdrachten op internet wissen
Als je je zoekopdrachten wil wissen, klik dan hier of hier om te zien hoe je dat kan doen.

Telefoongesprekken wissen
Als je niet wil dat iemand weet met wie je gebeld hebt, doe dan het volgende:

Op Android
Open de telefoon-app en ga naar ‘Oproepgeschiedenis’.
Verwijder afzonderlijke oproepen door de invoer lang ingedrukt te houden.

Op iPhone
Open de telefoon-app en ga naar 'Recent'.
Kies het gesprek dat je wil verwijderen en swipe naar links.
Klik op ‘Verwijder’.

Hieronder vind je een overzicht van o.m. telefonische hulpverlening, diensten voor slachtofferhulp, crisisopvangcentra, en politionele en gerechtelijke diensten in Vlaanderen en Nederland.

Telefonische hulpverlening in Vlaanderen

1712 (gratis en anoniem)

Als je met vragen zit over (gelijk welk soort) geweld, dan kun je gratis en anoniem het nummer 1712 bellen. Het gesprek wordt niet op je telefoonrekening vermeld. Een professionele hulpverlener luistert dan naar je verhaal, geeft je informatie en advies en kan, als je dat wil, doorverwijzen naar de juiste hulpverlening zoals een therapeut, een vluchthuis, crisisopvang, schuldbemiddeling of behandeling van middelenmisbruik. De beslissing blijft altijd in jouw handen, tenzij je in acuut gevaar bent. Je kan ook anoniem chatten of een e-mail sturen. Het antwoord op je vele vragen over 1712 vind je hier.

Awel (102, gratis en anoniem)

Ben je tussen zes en 25 jaar oud? Dan kun je gratis en anoniem naar de kinder- en jongerentelefoon Awel bellen op het nummer 102. Dat kan elke dag van 16 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Op woensdag en zaterdag kun je al vanaf 14u bellen. Je hoeft niet te vertellen wie je bent en het gesprek komt niet op je telefoonrekening. Je kan ook chatten.

Luisterende oren

Bij Luisterende oren kun je terecht als je in een andere taal dan het Nederlands wil geholpen worden. Klik hier voor de lijst.

Tele-Onthaal (106, gratis en anoniem)

Als je nood hebt aan een gesprek over geweld of iets anders, dan kun je Tele-Onthaal gratis en anoniem bellen op het nummer 106, zeven dagen op zeven, 24 uur per dag. Het nummer verschijnt niet op je telefoonrekening. Anoniem chatten kan ook.

Ecoute Violences Conjugales (voor Franstalig België)

In Franstalig België kun je gratis en anoniem bellen naar het nummer 0800 30 030.

Telefonische hulpverlening in Nederland

De kindertelefoon (gratis en anoniem)

Ben je tussen de acht en 18 jaar oud? Ben je verliefd? Word je gepest? Is het thuis niet fijn, omdat er bijvoorbeeld veel ruzie of geweld is? Zit je met nog iets anders? Dan kun je De kindertelefoon gratis en anoniem bellen op het nummer 0800-0432. Dat kan 365 dagen per jaar, van 10 tot 22u. Het gesprek komt niet op je telefoonrekening. Anoniem chatten kan ook. En via het forum kun je met leeftijdsgenoten praten.

Prof. Dr. Peter Adriaenssens: Wat doet mishandeling met een kinderbrein?

De luisterlijn (gratis en anoniem)

Iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor en een vertrouwelijk gesprek kan De luisterlijn 24/7 bellen op het nummer 088 0767 000. Het gesprek komt niet op je telefoonrekening. Anoniem chatten en e-mailen kan ook. De Luisterlijn heeft ook deze zeer mooie videoboodschap.

Mind Korrelatie (gratis en anoniem)

Bij Mind Korrelatie kun je gratis en anoniem terecht op het nummer 0900-1450 voor professionale hulp. Het gesprek komt niet op je telefoonrekening. Anoniem chatten en e-mailen kan ook.

Moviera (gratis en anoniem)

Als je slachtoffer bent of iemand kent die slachtoffer is van intra-familiaal geweld of kindermishandeling, dan kun je Moviera bellen op het nummer 088-3744 744 voor informatie en advies om het geweld te stoppen.Het gesprek komt niet op je telefoonrekening.

Supportlijn Alles oké? (gratis en anoniem)

Geen probleem is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot voor deze supportlijn. Je kan er elke dag tussen 14u en 22u gratis en anoniem terecht op het nummer 0800-0450. Het gesprek komt niet op je telefoonrekening. Anoniem chatten met een getrainde vrijwilliger kan ook. Dit kan ook in het Engels.

Veilig Thuis (gratis en anoniem)

Als je je zorgen maakt over intra-familaal geweld kun je gratis en anoniem naar Veilig Thuis bellen op het nummer 0800-2000. (Vanuit het buitenland: +31 70 311 90 07). Anoniem chatten kan ook. Medewerkers zijn 24/7 beschikbaar voor advies en ondersteuning aan slachtoffers, plegers, omstanders en professionals.

Bekijk dit filmpje voor meer informatie over Veilig Thuis en dit filmpje over hun crisisdienst.
Dit is een lijst van alle regionale Veilig Thuis organisaties in Nederland met adres, website en telefoonnummer.

Crisis- en opvangcentra in Vlaanderen

Crisisopvang: Crisisteams bieden ambulante crisishulp en residentiële crisisopvang voor zowel mannen als vrouwen.

Vluchthuizen: Vluchthuizen met anoniem adres of beveiligde opvang bieden opvang aan meerderjarigen of gezinnen die geconfronteerd worden met intra-familiaal geweld en die beveiligde opvang nodig hebben.

Vluchthuizen voor vrouwen

Vlaanderen heeft vluchthuizen met een anoniem adres in Leuven, Hasselt, Herentals, Mechelen, Gent en Roeselare, en één beveiligde opvang in Turnhout. Elke regio heeft ook opvang zonder anoniem adres voor mensen in situaties van intra-familiaal geweld die ook behoefte hebben aan residentiële opvang, maar voor wie de dreiging niet zo groot is dat een geheim adres nodig is. Voor meer informatie surf naar www.caw.be of bel 0800 13 500.

Vluchthuizen voor mannen

Mannen die het slachtoffer zijn van intra-familiaal geweld kunnen terecht in een vluchthuis in de regio rond Mechelen. 

Meer informatie over partnergeweld tegen mannen: Ook mannen maken het mee (Vzw Zijn)

Korte video over partnergeweld tegen mannen: Video - Ook mannen maken het mee (VIVA-SVV, vzw Zijn en zij-kant)

Spot over partnergeweld tegen mannen: Spot - Partnergeweld tegen mannen (1712 en Gelijke Kansen in Vlaanderen)

Crisis- en opvangcentra in Nederland

Crisisopvang: Crisisteams bieden ambulante crisishulp en residentiële crisisopvang voor zowel mannen als vrouwen.

Vluchthuizen: Vluchthuizen met anoniem adres of beveiligde opvang bieden opvang aan meerderjarigen of gezinnen die geconfronteerd worden met intra-familiaal geweld en die beveiligde opvang nodig hebben.


Blijf Groep

Blijf Groep is werkzaam in de regio Amsterdam/Noord-Holland en Flevoland. Er is een volledig aanbod van hulp, ondersteuning en opvang voor vrouwen én mannen, alsook hulp voor plegers. Blijf Groep biedt zowel ambulante hulpverlening als crisisopvang en begeleid wonen. Je kan bellen op het nummer 088-234 24 50, mailen naar info@blijfgroep.nl of het contactformulier gebruiken. Meer informatie vind je hier en hier.

Elckerlyc

Elckerlyc is een stichting die ondersteuning biedt (waaronder tijdelijk onderdak) aan mensen die tijdelijk niet zelfredzaam zijn, zoals bijvoorbeeld na partnergeweld. Woon je in de buurt van Vlaardingen en heb je hulp nodig, bel dan het nummer 010-435 50 00.

Kadera

Kadera biedt hulp aan mannen, vrouwen en kinderen die te maken hebben met intra-familiaal geweld door middel van o.m. (crisis)opvang, begeleid wonen en ambulante hulpverlening. Er is een een individueel passend zorgaanbod. Hier vind je meer informatie over de opvang. Kadera biedt ook AWARE-alarmsystemen aan.

Moviera

Als je slachtoffer bent van intra-familiaal geweld of kindermishandeling kun je Moviera contacteren op het nummer 088-3744 744. Moviera biedt ook veilig onderdak aan mannen, vrouwen en kinderen in situaties van intra-familiaal geweld, eergerelateerd geweld of mensenhandel.

Stichting Arosa

Stichting Arosa, actief in Rotterdam en omstreken, biedt hulp en opvang aan vrouwen, kinderen en mannen die te maken hebben met geweld in relaties. Voor informatie en advies, bel 010 - 820 08 40.

Stichting Vrouwenopvang Nederland (VON)

VON helpt slachtoffers met een integraal hulpaanbod, gericht op herstel en participatie in de samenleving. Kinderen maken nadrukkelijk deel uit van dit brede hulpaanbod.Er is ook vrouwenopvang voorzien.

Vrouwenopvang Rosa Manus

Rosa Manus wil intra-familiaal geweld duurzaam stoppen en richt zich hiervoor op veiligheid en begeleiding, problemen op andere leefgebieden zoals financiën, opvoeding en de algemene dagelijkse taken, alsook het stoppen van intergenerationele overdracht van geweld. De vrouwen en kinderen die opgevangen worden in de opvanglocatie en de gezinnen die ambulant worden begeleid, komen vooral uit de regio Holland Rijnland, maar ook uit andere regio’s zijn ze welkom. Voor mannen wordt gebruik gemaakt van opvangplekken die op een aantal plaatsen in het land beschikbaar zijn.

Vrouwenopvang & Hulpverlening Xonar

XONAR biedt opvang en hulpverlening aan vrouwen, (ex-)partners en kinderen die te maken hebben (gehad) met (intra-familiaal) geweld, eerwraak, loverboyproblematiek en mensenhandel in de regio’s Maastricht/Heuvelland en de Westelijke Mijnstreek. Er is ook een landelijke opvangfunctie als in de eigen regio onvoldoende veiligheid kan worden geboden.

Vrouwenopvang Wender

Wender voorziet opvang in Groningen en Emmen. In de opvang kun je op een compleet ingerichte plek  tot rust komen, alleen of met je kinderen.

Diensten voor slachtofferhulp in Vlaanderen

Agentschap Justitie en Handhaving

De taken van dit agentschap zijn onder meer slachtoffers onthalen, informeren, bijstaan en doorverwijzen; zorgen voor juridische eerstelijnsbijstand; de ketenaanpak van intra-familiaal geweld en de Veilige Huizen (vroeger: Family Justice Centers) coördineren.

Centra Algemeen Welzijnswerk (CAWs)

De CAW's in Vlaanderen en Brussel bieden hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ze proberen het geweld te stoppen en zorgen voor verdere opvolging. Je kan bellen op het nummer 0800 13 500. De gesprekken zijn gratis en vertrouwelijk, en kunnen telefonisch of persoonlijk bij jou thuis of ergens in je buurt plaatsvinden.

De CAW's bieden eerste hulp, psychosociale begeleiding, emotionele ondersteuning en begeleiding voor alle betrokkenen, nabestaanden en getuigen. Daarnaast staan ze je administratief bij door je bijvoorbeeld in contact te brengen met gepaste diensten zoals slachtofferonthaal, verzekeringen, mutualiteiten, advocaten,…. Ze geven ook juridische informatie / advies over je rechten en bemiddelen met bijvoorbeeld de verzekering, politionele en gerechtelijke instanties, de medische wereld, eventueel de pleger, enz. Er zijn ook begeleidingstrajecten, crisishulp en opvang in een vluchthuis of een opvangcentrum van het CAW. Neem ook een kijkje op hun Facebookpagina.

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)

Je vindt de CGGs op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Naast medisch-psychiatrische en psychotherapeutische hulp aan mensen met ernstige psychische problemen bieden ze samen met andere partners gespecialiseerde hulp bij intra-familiaal geweld door middel van gesprekken met een psycholoog of een psychotherapeut. Het CGG heeft een aparte werking voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen. Ook plegers kunnen hier terecht. Er is echter geen mogelijkheid tot opname of verblijf.

Excetra

Excetra werkt met een team van deskundigen en onderzoekt de schade, de gevolgen en de effecten van seksueel misbruik op slachtoffers. Daarnaast heeft het opleidingen voor professionals.

Fonkel

Fonkel is een organisatie voor kinderen die met intra-familiaal geweld en kindermishandeling te maken hebben. Ze hebben een lotgenotencontact en workshops, en geven lezingen. Organisaties, bedrijven, openbare instellingen en scholen kunnen inschrijven voor de workshops en lezingen.

Nu praat ik erover

Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je fysiek pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem?
Dan kun je chatten met Nu praat ik ervoer.

Olista

Olista is het centrum voor Intra-familiaal geweld van het Brussels Gewest. Het vangt slachtoffers op, en informeert en licht professionals in. Dankzij de vele partners kan het centrum juridische, psychosociale, administratieve en medische ondersteuning bieden.

Punt.vzw

Punt.vzw is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen die in aanraking komen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze werken onder meer met praatgroepen die regelmatig samenkomen.

Seksueel Misbruik

De organisatie Seksueel Misbruik biedt uitgebreide informatie aan slachtoffers van seksueel misbruik en aan hulpverleners. Ze hebben ook een ruim aanbod van lotgenotengroepen.

Veilig Huis (het vroegere FJC)

De Veilige Huizen richten zich op gezinnen waar meermaals geweld voorkomt en sprake is van een meervoudige problematiek en onveiligheid voor directe en indirecte slachtoffers (bv. kinderen als getuigen van het geweld). Gezinnen komen bij een Veilig Huis terecht na aanmelding door een professional zoals een hulpverlener, arts of politie-inspecteur die met de situatie wordt geconfronteerd. Veilig Huis zoekt dan samen met verschillende diensten en het gezin naar oplossingen om het geweld te stoppen.  De Veilige Huizen hanteren een ketenaanpak en werken samen samen met politie, parket, de CAWs, jeugdbescherming, OCMWs, enz. In een Veilig Huis zelf zijn verschillende diensten gevestigd, om te vermijden dat een slachtoffer meerdere keren hetzelfde verhaal moet doen.

Veilig Huis Antwerpen heeft een steungroep voor vrouwen en een steungroep voor mannen. Je kan ook mailen naar lotgenoten.veilighuis@vlaanderen.be.

Veilig Huis Mechelen heeft een lotgenotengroep voor vrouwen en mannen en een lotgenotengroep voor mannen.

Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling biedt gratis hulp bij kindermishandeling, seksueel misbruik en/of verwaarlozing. In elke provincie en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een centrum. Elk team is multidisciplinair samengesteld met medische, psychologische /pedagogische en sociale hulp.

VZW Zijn

Vzw Zijn heeft een lotgenotengroep voor iedereen die partnergeweld heeft meegemaakt of nog steeds in een moeilijke relatie zit. In Gent is er een praatgroep voor mannelijke lotgenoten. Deze groep wordt mee begeleid door een ervaringsdeskundige. Wie wil deelnemen, kan zich vertrouwelijk melden via de Facebookpagina van de vzw Zijn of via ruth@vzwzijn.be.

Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG)

Slachtoffers van seksueel geweld, zoals verkrachting of aanranding, kunnen dag en nacht terecht in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld. De centra in onderstaande ziekenhuizen bieden slachtoffers op één locatie medische en psychische zorg, een eerste sporenonderzoek en, voor wie dat wil, hulp bij politieaangifte. Zowel slachtoffers, steunfiguren als professionals kunnen hier terecht. Er is een centrum in UZ Gent, UZ Antwerpen, UMC Sint-Pieter (Brussel) en UMC/CHU (Luik).

Bijkomende informatie

Ketensamenwerking of ketenaanpak is een samenwerkingsverband tussen politie, justitie, een justitiehuis, lokale besturen en hulpverlening, en helpt gezinnen met complex en/of zwaar intra-familiaal geweld, problemen op meerdere levensdomeinen en een hoog risico op herhaling van het geweld.
Meer informatie over ketensamenwerking: Ketensamenwerking (video 1) en Ketensamenwerking (video 2)

Veelgestelde vragen over seksueel geweld

Feiten en cijfers over grensoverschrijdend gedrag bij jongeren en volwassenen

Ook steden zoals Gent bieden hulp aan slachtoffers en getuigen. Klik op deze website van de stad Gent voor meer informatie.

Diensten voor slachtofferhulp in Nederland


Blijf Groep

Blijf Groep (regio Amsterdam/Noord-Holland en Flevoland) heeft een volledig aanbod van hulp en ondersteuning voor vrouwen én mannen, alsook hulp voor plegers. Je kan bellen op het nummer 088-234 24 50, mailen naar info@blijfgroep.nl of het contactformulier gebruiken. Blijf Groep biedt ook het AWARE-alarmsysteem aan.

Blijvend Veilig

Blijvend Veilig (regio Amsterdam-Amstelland) werkt samen met onder meer de Blijf Groep, Veilig Thuis en lokale teams. Ze sturen niet door, maar zetten alle hulp en kennis in die nodig is om te helpen of halen die erbij.

Centrum Seksueel Geweld

Iedereen die kort of lang geleden een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad (of daarover niet zeker is) kan gratis en anoniem terecht in het Centrum Seksueel Geweld op het nummer 0800-0188. Chatten kan ook. Ook kinderen kunnen hier terecht met hun vragen en zorgen. CSG is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en Slachtofferhulp Nederland. Het bevindt zich in alle regio’s van Nederland. Er is dus altijd hulp in de buurt.

Cirkel is rond

Dit is een samenwerkingsproject van Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup. Het team ervaringsdeskundigen bestaat uit zowel voormalige slachtoffers van intra-familiaal geweld als voormalige plegers. Er is tevens een Supportgroep voor mannen en een Deelgenotengroep voor vrouwen.

De Waag

De Waag is het grootste centrum voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland. Het biedt gespecialiseerde zorg voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag combineren met een psychische stoornis. Het biedt ook hulp bij partner- en kindermishandeling. Je kan contact opnemen via het aanmeldformulier. Onderaan deze pagina vind je alle contacten en vestigingen in Nederland.

Ervaring in huis

Ervaring in huis heeft een supportgroep (m/vr) in Nissewaard, Voorne aan Zee en Goeree Overflakkee en een supportgroep voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Wil je meer weten of aanmelden? Mail dan naar contact@ervaringinhuis.nl.

Fier

Fier helpt mensen die zich onveilig voelen, onder druk worden gezet of bedreigd, wanneer iemand over hun grenzen gaat of in huiselijk geweld zit. Fier biedt ambulante en residentiële hulp in de vorm van behandeling en (trauma)therapie voor iedereen die last heeft van de gevolgen van geweld. Chatten kan ook.


Filomena

Filomena is het Centrum Huiselijk Geweld en Kinder­mishandeling (CHG&K) in Rotterdam-Rijnmond. Het heeft verschillende specialisaties onder één dak om geweldsituaties te doorbreken en duurzame veiligheid te verbeteren. Slachtoffers van complex huiselijk geweld en kindermishandeling zoals intieme terreur of geweld met letsel, seksueel geweld en trauma als gevolg, krijgen hier de hulp die ze nodig hebben. Er wordt nauw samengewerkt met instanties zoals het Centrum Seksueel Geweld, politie, zieken­huizen en andere partners. 

Het verloren kind

Het verloren kind is een overkoepelend kennisplein voor hulpzoekenden, slachtoffers, ervaringsdeskundigen en professionals, inclusief met uitgebreide (juridische) informatie i.v.m. oudervervreemding en ouderverstoting, hulp en advies, een besloten sociaal platform dat toegankelijk is voor particulieren en professionals, en een leestafel met publicaties van professionals.

Kadera

Kadera geeft onder meer informatie over partnergeweld, biedt trainingen, heeft vrouwenopvang en begeleid wonen voor mannen.
Voor meer Info, advies en hulp, bel 088 422 24 95. Je kan ook mailen naar info@kadera.nl.

Kwintes

Kwintes kan jou, je (ex-)partner en je familieleden begeleiden om het geweld te stoppen door samen met de begeleiders en alle betrokkenen te bespreken welke acties er nodig zijn om voor iedereen blijvende veiligheid te creëren. Kwintes werkt samen met Veilig Thuis en andere hulpverleningsinstanties, en zorgt voor crisis- en noodopvang. Voor contact en vragen, klik hier.

Mind

De MIND hulplijn is er voor iedereen die te maken heeft met mentale problemen en hun naasten. Ze zijn ook deskundig op het gebied van huiselijk en seksueel geweld. Je kan er anoniem je verhaal kwijt. De hulpverlener bespreekt dan samen met jou wat je zelf kan doen of naar welke hulporganisatie je het beste kan gaan. Het advies is gratis en vrijblijvend. Je kan contact opnemen via telefoon op het nummer 0900-1450, WhatsApp of chat.

Moviera

Als je slachtoffer bent of iemand kent die slachtoffer is van ntra-familiaal geweld of kindermishandeling, dan kun je het nummer 088-3744 bellen voor informatie en advies. Moviera biedt ook veilig onderdak aan mannen, vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld, eergerelateerd geweld of mensenhandel.

Nou is het genoeg

Via Nou is het genoeg werken gemeenten en organisaties intensief samen om onveilige situaties te herkennen, te stoppen en te voorkomen.

Safegroup

Safegroup helpt gezinnen in de regio's West-Brabant en Zuid-Holland Zuid die met intra-familiaal geweld te maken hebben.

SAFE Women

Safegroup Women is een online hulpmiddel voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met partnergeweld. Het heeft ook een forum waar deze vrouwen met elkaar kunnen praten. Dit forum is alleen toegankelijk voor vrouwen van 18 jaar of ouder en je moet je aanmelden om toegang te krijgen. Je kan wel anoniem blijven.

SAVE - Samen Veilig

SAVE doet haar werk vanuit de diensten Veilig Thuis Utrecht en SAVE Jeugdbescherming. Die maken onderdeel uit van het moederbedrijf Samen Veilig Midden-Nederland. Het bestuur, de stafdiensten en het Expertisecentrum zijn ondergebracht bij het Servicecentrum. Het telefoonnummer is [030] 242 78 00.

Sterk huis

Sterk huis biedt hulp aan kinderen en volwassenen bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Wil j een bericht sturen of bellen? Klik hier.

Stichting Arosa Rotterdam

Stichting Arosa Rotterdam biedt hulp en opvang aan vrouwen, kinderen en mannen in huiselijk geweld. Bellen kan op het nummer (010) 820 08 40.

Stichting SHE Home Empowerment

SHE is gespecialiseerd in het bestrijden en terugdringen van huiselijk geweld en helpt ruim 250 gezinnen op jaarbasis, zowel in Amsterdam als in de rest van Nederland.

TACTUS

Tactus heeft een zelfhulpgroep voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Je kan 24/7 bellen naar 088 382 28 80 of mailen naar info@intactzelfhulp.nl

Veilig voor Elk

Veilig voor Elk werd in 2024 opgericht door Ilse Oord en Lotte Baan. Ze specialiseerden zich op het gebied van hulpverlening bij (het ontstaan van) huiselijk geweld. Ze bieden deskundige hulpverlening op maat, zodat hun ondersteuning aansluit bij jouw specifieke behoeften en situatie. De contactgegevens vind je hier.

VSNO (Expertise en Studiecentrum Vroeg Signalering Neutraal Ouderschap)

VSNO biedt professionals en particulieren informatie en trainingen om complexe scheiding, kindermishandeling, partnergeweld en ouderverstoting beter te voorkomen. Contact opnemen kan via het contactformulier.

Politionele en gerechtelijke diensten in Vlaanderen

Politie

Je kan dag en nacht terecht bij de politie op het nummer 112 of op het plaatselijke politiekantoor, waar je altijd naar de dienst slachtofferbejegening kan vragen. Per politiezone is er immers een dienst slachtofferonthaal met speciaal opgeleid personeel.

Aangifte doen / een klacht indienen

Je kan als slachtoffer of getuige van (partner)geweld aangifte doen of een klacht neerleggen op de plaats van de feiten of op het politiekantoor. Een politieambtenaar noteert je klacht in een proces-verbaal, dat wordt overgemaakt aan het parket. Als je je verhaal het liefst aan een politieambtenaar van hetzelfde geslacht vertelt, mag je dat vragen. Als je niet begrijpt waarom een bepaalde vraag gesteld wordt, kun je steeds om uitleg vragen.

Een klacht indienen is belangrijk, omdat de pleger op die manier kan opgespoord worden en je er misschien voor kan zorgen dat anderen niet hetzelfde moeten meemaken. Het kan ook helpen in je verwerkingsproces. Je doet dit best zo snel mogelijk na de feiten, zodat de politie over precieze informatie beschikt (uur, plaats, beschrijving van de verdachte) en de geleden schade (omschrijving van je verwondingen, gestolen voorwerpen, …). Hoe meer details je kan geven, hoe beter.

Aangifte doen van seksuele agressie

Vaak wordt van seksuele agressie of seksuele intimidatie geen aangifte gedaan, omdat slachtoffers niet beseffen dat wat hun partner doet seksueel gewelddadig of grensoverschrijdend is, ze zich medeverantwoordelijk voelen voor het misbruik of zwijgen uit loyaliteit, angst voor vergelding of schaamte. De pleger doet het soms af als overdreven, waardoor het slachtoffer vreest niet te worden geloofd. De verantwoordelijkheid ligt nochtans altijd bij de pleger en niet bij het slachtoffer.

Als minderjarige een klacht indienen

Ook als minderjarige kun je een klacht indienen. Je kan op je eentje naar de politie stappen of een volwassene meenemen. De politie is wel verplicht om je ouders op de hoogte te brengen, omdat zij burgerrechtelijk aansprakelijk blijven voor jou.

Justitiehuizen

De Justitiehuizen bieden onder meer informatie en hulp aan slachtoffers. Hun gratis dienst Slachtofferonthaal is een brugfunctie tussen slachtoffers en justitie. Deze dienst kan je bijstaan tijdens de gerechtelijke procedure (inzage van je dossier, zittingen op de rechtbank, ...) en kan ervoor zorgen dat je je rechten doet gelden. Een Justitiehuis kan je eventueel ook doorverwijzen naar andere diensten, afhankelijk van je noden of de problemen waarmee je geconfronteerd wordt.  

Brussel telt één dienst. Daarnaast zijn er 13 diensten verspreid over heel Vlaanderen: Antwerpen, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Ieper, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oudenaarde, Tongeren, Turnhout en Veurne. 

Een interessante video over slachtofferhulp door de Justitiehuizen.

Juridische, gerechtelijke en financiële bijstand

Juridische eerstelijnsbijstand biedt praktische inlichtingen, juridische informatie en een eerste juridisch advies. Dit is een gratis dienst van de Commissie voor Juridische Bijstand en is toegankelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen.

Via juridische tweedelijnsbijstand (vroeger 'pro deo' genoemd) kun je een beroep doen op de tussenkomst van een advocaat die (afhankelijk van je inkomen) goedkoper of zelfs gratis is.

Extra informatie

Hoe vaak komt partnergeweld voor en waarom is het zo moeilijk om aangifte te doen? Fatma Taspinar legt het je kort en bondig uit in deze video.

Filmpje over minderjarigen voor de familierechter (Rechtbank van Eerste Aanleg, Afdeling Mechelen)

Politionele en gerechtelijke diensten in Nederland

Politie

In geval van nood kun je dag en nacht terecht bij de politie op het nummer 112, op het politiebureau of een wijkagent bij je in de buurt.

Voor doven en slechthorenden is er het Tolkcontact.

Als je anoniem een misdaad wil melden, kan dat op het gratis nummer 0800-7000. Dit is echter geen onderdeel van de politie.

Als de politie zich zorgen maakt over kinderen die bij geweld betrokken zijn, dan meldt zij dit bij Veilig Thuis. Ze grijpt meteen in als de situatie voor de kinderen erg gevaarlijk is. Voor meer informatie, zie de website van de politie over huiselijk geweld.

Voor niet-dringende zaken kun je bij de politie terecht op het nummer 0900-8844. Vanuit het buitenland gebruik je het nummer +31-34 357 8844 (gebruikelijke belkosten).

Aangifte doen / een klacht indienen

Je kan als slachtoffer of getuige van (partner)geweld aangifte doen of een klacht indienen op de plaats van de feiten of op het politiekantoor. Als een aangifte of een klacht te moeilijk is voor jou, dan kun je ook een melding doen.

Een klacht indienen is belangrijk, omdat de dader op die manier kan opgespoord worden en je er misschien voor kan zorgen dat anderen niet hetzelfde moeten meemaken. Het kan ook helpen in je verwerkingsproces. Je doet dit best zo snel mogelijk na de feiten, zodat de politie over precieze informatie beschikt (uur, plaats, beschrijving van de verdachte) en de geleden schade (omschrijving van je verwondingen, gestolen voorwerpen, …). Hoe meer details je kan geven, hoe beter.

Twijfel je of je een aangifte of melding wil doen? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland op het nummer 0900-0101 (gebruikelijke belkosten). Voor meer informatie, klik hier of neem contact op via dit contactformulier.

Aangifte doen van seksuele agressie

Vaak wordt van seksuele agressie of seksuele intimidatie geen aangifte gedaan, omdat slachtoffers niet beseffen dat wat hun partner doet seksueel gewelddadig of grensoverschrijdend is, ze zich medeverantwoordelijk voelen voor het misbruik of zwijgen uit loyaliteit, angst voor vergelding of schaamte. De pleger doet het soms af als overdreven, waardoor het slachtoffer vreest niet te worden geloofd. De verantwoordelijkheid ligt nochtans altijd bij de pleger, niet bij het slachtoffer.

Als minderjarige een klacht indienen

Ook als minderjarige kun je een klacht indienen. Je kan op je eentje naar de politie stappen of een volwassene meenemen. De politie is wel verplicht om je ouders op de hoogte te brengen, omdat zij burgerrechtelijk aansprakelijk blijven voor jou.

Recht op bescherming

Voor meer informatie over je recht op bescherming, klik hier.

Juridische en gerechtelijke bijstand

Voor meer informatie over juridische hulp vanwege huiselijk geweld, klik hier of consulteer het juridisch loket.

Extra informatie

Sommige advocaten zijn gespecialiseerd in intra-familiaal geweld. Stephanie Prisirie van Bestlifeafterbreakup studeerde met een specialisatie in echtscheidingen af aan de Universiteit Utrecht en legt zich specifiek toe op scheidingen waarbij manipulatie, gaslighting en emotionele uitputting een rol spelen. Haar werk lijkt op dat van een mediator of advocaat, maar zij gaat verder dan juridische oplossingen; ze is de brug tussen het rechtssysteem en de onzichtbare (intieme) terreur. Met haar jaren ervaring in de corporate juridische wereld biedt ze niet alleen helderheid, maar ook strategische begeleiding met als doel dat je altijd 10 stappen vooruit loopt, precies weet wat je moet doen en met vertrouwen door je scheiding gaat naar het leven dat je verdient.

Organisaties in Vlaanderen

Er zijn heel wat organisaties die de handen uit de mouwen steken voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld en informatie verstrekken. Hieronder vind je in alfabetische volgorde een lijst van deze organisaties in Vlaanderen.

 

Organisaties in Nederland

Er zijn heel wat organisaties die de handen uit de mouwen steken voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld en informatie verstrekken. Hieronder vind je in alfabetische volgorde een lijst van deze organisaties in Nederland.

 

Hoe breng je je huisdieren in veiligheid?

Zit je in een situatie van huiselijk geweld en wil je je huisdier niet achterlaten? Mendoo helpt je om een onderdak te vinden voor je beste maatje.

triene-mie-vertrekken.jpg

Veilig vertrekken

Een gewelddadige partner verlaten kan uitermate gevaarlijk zijn, zeker wanneer er sprake is van intieme terreur. En het is niet omdat je partner je nooit heeft geslagen of met fysiek geweld heeft gedreigd, dat je er automatisch van uitgaan dat je veilig bent nadat je bent vertrokken. De meeste partnermoorden worden gepleegd op het moment dat je bij een gewelddadige partner vertrekt en de zes daaropvolgende maanden. Vertrek dus nooit in een impuls of zonder goed te plannen.

Neem een advocaat onder de arm die gespecialiseerd is in moeilijke echtscheidingen, met kennis van fysiek en niet-fysiek partnergeweld en indien nodig van psychische stoornissen zoals de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Bespreek niet alleen de technische aspecten van de (echt)scheiding, maar ook hoe je veilig kan vertrekken. Onthoud belangrijke nummers, zoals die van je noodcontacten. Als je in onmiddellijk gevaar verkeert, bel 112.

Breng kleren, persoonlijke spullen, cash geld, je bankkaarten en belangrijke documenten zoals je identiteitskaart, rijbewijs, trouwboekje en de geboorteakte van je kinderen in veiligheid voor je vertrekt en denk eraan de school in te lichten, vooral als je vreest dat je partner de kinderen zonder jouw toestemming zou meenemen.

Denk ook na over wie je kan helpen en hoe. Waar kun je tijdens de eerste periode terecht? Wie kan je een voorlopige verblijfplaats bieden? Kun je terecht in een vluchthuis? Wie kan de kinderen tijdelijk opvangen? Wat met je huisdieren? Wie wil samen met jou naar de politie, de huisarts of een andere deskundige stappen?

Kondig je vertrek pas aan als je veilig bent, per telefoon of e-mail of met de tussenkomst van je advocaat. Maak indien nodig een weldoordacht ontsnappingsplan waarbij je partner niet weet dat je wil vertrekken. Is je partner toch op de hoogte, zorg er dan voor dat er iemand bij je is op het moment dat je de deur voorgoed achter je dichttrekt.

Enkele dingen die je absoluut moet doen

- Breng je naasten, vrienden en/of anderen op de hoogte, maar verzeker je ervan dat ze het niet doorvertellen aan je partner.

- Bewaar belangrijke (nood)telefoonnummers in je gsm of leer ze vanbuiten.

- Neem contact op met een instantie die je kan adviseren, zoals het gratis nummer 1712 (Vlaanderen) of 0800-2000 (Nederland).

- Stel (samen met een gespecialiseerde advocaat) een plan op om veilig te kunnen vertrekken.

- Weet waar je de eerste tijd na je vertrek kan logeren, wie de kinderen kan opvangen en waar je huisdieren terecht kunnen.

- Verberg belangrijke zaken zoals kleren en persoonlijke spullen op een plek waartoe je partner geen toegang heeft.

- Leg wat cash geld, je bankkaarten en belangrijke documenten apart zoals je identiteitskaart, rijbewijs, trouwboekje en de geboorteakte van de kinderen. 

 
haar hart klopt_momoschrijft.png

Stalking /partnermoord

Stalking ofte belaging treft ongeveer 1% van de bevolking. De helft van alle stalkers zijn ex-partners die zich niet kunnen of willen neerleggen bij het einde van de relatie en overgaan tot herhaaldelijke, aanhoudende, ongewenste pogingen om het slachtoffer te benaderen of met hem of haar te communiceren.

In België staat sinds 1998 op belaging een gevangenisstraf van 15 dagen tot twee jaar en/of een geldboete. In Nederland staat op belaging sinds 2000 een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

Stalking kan levensgevaarlijk zijn!

Partnermoord is vaak het eindstation van stalking, omdat het slachtoffer of de omgeving het niet als een levensbedreigende situatie ziet en er niet snel genoeg wordt ingegrepen. Je mag stalking nochtans nooit onderschatten en moet het altijd ernstig nemen, ook al heeft je (ex-)partner nog nooit fysiek geweld gebruikt.

Webinar ‘Aanpak stalking’ in ketensamenwerking Oost-Nederland
(paswoord = Stalkingterugkijken2021)

Anne Groenen over stalking en feminicide (VRT NWS)

Stalkingalarm

In Nederland bestaat het AWARE-alarmsysteem. Dit systeem is voorzien van een gps-tracker, waarbij het slachtoffer met één druk op de knop een spraak- en luisterverbinding heeft met de meldkamer van de politie.

In België is er het Mobiel Stalkingalarm (MSA). Het werd opgestart als proefproject in Gent in 2019. In 2023 werd het project door de federale regering nationaal uitgerold. In 2024 is het MSA overal in België beschikbaar.

EviSafe is een app in ontwikkeling, die partnergeweld detecteert en signaleert. Slachtoffers kunnen via de app op de mobiele telefoon het geweld vastleggen en hulp inroepen. Meer informatie vind je hier.

Ben je in gevaar en heb je geen alarmsysteem? Bel dan 112.

Wat moet je als slachtoffer van stalking doen?

- Zeg je belager één keer in niet mis te verstane woorden dat je niet wil dat deze je nog contacteert en kom er dan niet meer op terug, want ook negatieve aandacht is aandacht, wat ervoor zorgt dat het stalken doorgaat.

- Neem geen oproepen aan van de stalker, ook niet na de 200ste keer.

- Blokkeer het nummer van de stalker.

- Neem naast je huidige nummer een nieuw (geheim) telefoonnummer voor het geval je belager je via een andere telefoon toch blijft bellen.

- Geef je nieuw telefoonnummer aan je vrienden en familieleden en vraag hen het aan niemand door te geven.

- Laat je ex in de waan dat je nog steeds je oude nummer gebruikt en zorg ervoor dat je alle berichten opneemt als bewijs van de stalking.

- Noteer de datum, het tijdstip en de plaats van elke keer dat je gestalkt wordt.

- Noteer hoe je wordt gestalkt (achtervolging, berichten, telefoon, sociale media).

- Noteer de namen van eventuele getuigen.

- Zoek mensen die willen getuigen als je wordt lastiggevallen.

- Bewaar alle e-mails, online berichten en brieven van de stalker.

- Neem niets aan van de stalker en teken niet voor ontvangst.

- Vraag de leverancier om je adresgegevens uit zijn bestand te verwijderen.

- Als er een valse handtekening is gebruikt, vraag de leverancier om een kopie.

Stap bij ELKE KEER dat je gestalkt bent naar de politie, vraag er telkens naar dezelfde contactpersoon (zodat deze een idee krijgt van de ernst van de stalking) en rapporteer wat er is gebeurd!

Bijkomende informatie

Catfishing is je online als iemand anders voordoet om iemand te pesten, internetfraude te plegen, op te lichten of te stalken. Meer informatie over dit fenomeen vind je hier.

Meer informatie over wat je bij stalking kan doen, vind je hier.

Partnermoord / femicide

Partnermoord (“femicide” als het slachtoffer een vrouw is) komt veel vaker voor dan we denken. Naast de officiële cijfers zijn er heel wat verdachte overlijdens die op partnermoord kunnen wijzen, bijvoorbeeld ongelukken die niet als zodanig worden geklasseerd.

Partnermoord is vaak perfect voorspelbaar. De combinatie van controle, geweld (zelfs minimaal) + een scheiding of een andere levensveranderende gebeurtenis vergroot het risico met 900%. Professor in de criminologische wetenschappen en onderzoekster Jane Monckton-Smith legt het hier uit. Haar boek ‘Gevaarlijke relaties en hoe ze eindigen in moord’ is een absolute aanrader!

Naast controle en stalking is een van de belangrijkste aanwijzingen voor partnermoord niet-fatale verwurging. Wanneer je partner de handen om je nek legt, geeft deze hiermee namelijk letterlijk aan over jouw leven te beschikken. Als dit gebeurt, is het de hoogste tijd dat je hulp inroept en zo snel mogelijk veilig vertrekt. Een poging tot verwurging is immers een van de belangrijkste voorspellers van partnermoord, niet omdat het per ongeluk gebeurt (bijvoorbeeld bij wurgseks) maar wel omdat je partner je op een dag met opzet vermoordt. Lees hier de Tekenen en symptomen van verwurging.

In Nederland wordt gemiddeld om de acht dagen een vrouw vermoord en in Vlaanderen is het percentsgewijze niet beter. In deze podcast-serie van Esther Monsma over vrouwenmoord komt het allemaal heel dichtbij.

Interview met Stella Bergmans over hoe je partnergeweld zou moeten noemen  en een korte video van Lisa Loeb over femicide.

 
ze heeft haar kracht_momoschrijft.png

Herstel

“mensen die veel leed hebben ervaren
en desondanks zachtmoedig zijn voor anderen
krijgen niet genoeg erkenning
je niet klein laten krijgen door de zware dingen
die je overkomen is een heldendaad
de bitterheid loslaten
en toch met een open hart leven
ondanks alles
is een enorm geschenk aan de wereld”
- uit het boek “Lichter” van Yung Pueblo

Vertrekken bij een mishandelende partner is niet zo simpel als in een taxi stappen, op weg naar een nieuw, glorieus leven. Elke persoon is anders en iedereen geneest in zijn of haar eigen tijd. Maar de meeste mensen hebben hulp van buitenaf nodig. Niet iedereen heeft professionele hulp nodig, maar sociaal contact, vriendschap en emotionele ondersteuning zijn essentieel om te kunnen herstellen.

Er bestaan in Vlaanderen en Nederland verschillende zelfhulpgroepen en organisaties die je hierbij kunnen helpen. Hieronder vind je er enkele in alfabetische volgorde.

Academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid - Forum lotgenoten kindermishandeling. Hier vind je het Contactformulier.

Als je huis niet je thuis is van Elyssa Vonk is een podcast reeks over partnergeweld. Hierin vertelt ze op een duidelijke manier over intieme terreur, dwingende controle, kinderen als speelbal, hoe je je leven terug opbouwt, en ze interviewt ook andere ervaringsdeskundigen.

Balans (Arnhem, Nederland) kan je helpen bij angst en burn-out als gevolg van een fout relatie.

Bijzondergeweldig is een Nederlandse organisatie die training, coaching en advies biedt aan betrokkenen bij huiselijk geweld en aan professionals.

Chayenne Krupa, klinisch seksuoloog (i.o.) en EFT-therapeut, helpt je met een zachte, respectvolle aanpak om op jouw tempo aan de slag te gaan, op een manier die voor jou goed voelt. Afspraken kunnen online of in Praktijkhuis Konektis in Deurne voor individuele, relatie- of seksuologische therapie. Contact kan via het aanmeldformulier.

Cirkel is rond is een samenwerkingsproject van Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup. Het team ervaringsdeskundigen bestaat uit zowel voormalige slachtoffers van huiselijk geweld als voormalige plegers van huiselijk geweld.

Conflictscheiding deelt kennis die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Onder meer partnergeweld bij conflictscheidingen en oudervervreemding komen hier aan bod.

De nieuwe toekomst is een groepstraining van Movisie van 10 bijeenkomsten met een individueel coachingstraject van ongeveer negen maanden voor vrouwen die te maken hebben gehad met (ernstig) huiselijk geweld.

Echo creëert met en voor overlevers van kindermishandeling een veilige plaats waar lotgenoten kunnen samenkomen, hun verhaal delen en (h)erkenning vinden bij elkaar. Ze reiken ook de hand naar de hulpverlening en doorbreken het taboe.

Een luisterend oor is een aanbod van lotgenotengroepen van de Veilige Huizen voor zowel voor vrouwen als mannen.

Ervaringsdeskundigen huiselijk geweld en kindermishandeling Noord-Holland Noord zetten zich in voor effectievere hulpverlening bij huiselijk geweld en kindermishandeling. De opgeleide ervaringsdeskundigen bieden professionals, organisaties in het (jeugd)zorg en veiligheidsdomein en gemeenten ondersteuning om huiselijk geweld en kindermishandeling (sneller) te signaleren en op de juiste manier bespreekbaar te maken. Ze geven voorlichting, ondersteunen bij (meldcode-)trainingen en zijn sparringpartner voor casuïstiek.

Het verdwenen zelf heeft een netwerk van 30 gespecialiseerde therapeuten, psychologen en coaches. Er zijn talloze live en online workshops waar slachtoffers uit zowel Nederland als België veel steun kunnen vinden.

Hoor nu mijn stem geeft slachtoffers van huiselijk geweld een platform om hun stem te laten horen, zodat anderen de moed vinden om hulp te zoeken. Je kan hier ook een online traject volgen om je leven opnieuw op de rails te krijgen.

IlseHealing werd opgericht door Ilse Westerhoff, psychosociaal therapeut en traumatherapeut. Ilse werkt o.m. rond narcisme en suïcidepreventie, en geeft trainingen aan professionals. Voor haar zelfhulpgroep neem je contact op via ilse@ilsehealing.nl of bel je haar op het nummer +31 6 520 27 466.

MijnKeerpunt helpt je om de stilte te doorbreken en hulp te zoeken binnen je netwerk of bij hulpverlening om er op die manier weer bovenop te geraken.

Miranda Siebel ontvluchtte jaren geleden samen met haar kinderen intra-familiaal geweld. Als NEI-therapeut behaalt ze prachtige resultaten bij mensen in Nederland en België die na een toxische relatie willen herstellen. Ze werkt online én in haar praktijk in Bergen op Zoom (NL). Elke maand geeft ze een gratis masterclass en haar gratis e-book kan hier worden gedownload.

Nieuwe stap - Eerste hulp bij scheiding is een zeer informatieve website over de financiële en juridische aspecten van een echtscheiding, het verwerkingsproces, met praktische tips, boeken over echtscheiding en coaching. Inschrijven op hun nieuwsbrief is meer dan de moeite waard.

Ontknellen geeft je een prachtig, ruim aanbod aan coaching met gastenverblijf.

Praktijk HerVerbinden is gespecialiseerd in advies, onderzoek, ondersteuning en training voor ouders en beroepsmatig betrokkenen bij oudervervreemding en verstoting. de focus ligt op (kenmerken van) oudervervreemding, de bescherming van kinderen en het herstel van de kind-ouderrelatie.

Repairing Balance helpt je om je innerlijke balans blijvend te herstellen. Ik volgde zelf het hele traject, wat een kantelpunt betekende voor mijn zelfbeeld, emoties, manier van denken en overtuigingen die reeds jaren ingebakken zaten. Het leken op het eerste gezicht vaak kleine aanpassingen, maar wat een verschil hebben ze gemaakt!

SAFE Women geeft online hulp aan vrouwen die te maken hebben (gehad) met partnergeweld.

Stichting Bijzonder Geweldig zet zich in voor kwalitatieve hulpverlening aan mensen die te maken hebben met o.a. (ex-)partnergeweld. Er is ook een online coachingstraject.

Stichting Hartvrouwen is werkzaam in Amsterdam en werkt met ervaringsdeskundigen die slachtoffers inzichten en inspiratie geven om (opnieuw) een gezond, veilig en liefdevol leven te gaan leiden.

Steunpunt na narcisme ondersteunt slachtoffers tijdens en na narcistisch misbruik met emotionele en praktische steun. Mailadres: Steunpuntnanarcisme@gmail.com

Tomorrowmind comineert EMDR, deskundige kennis en een menselijke aanpak om je op weg te helpen naar herstel.

Training en advies over opvoeden biedt zeer interessante trainingen en studiedagen aan o.m aandachtsfunctionarissen en (aanstaande) vaders en moeders over intra-familiaal geweld, kinderverwaarlozing, kindermishandeling, enz. Deze hebben als doel het voorkomen van geweld en herstel.

Trauma-Sensitive Yoga staat onder leiding van Esther van der Sande, somatisch psychotherapeut, yogadocent en TCTSY-facilitator. Je kan haar contacteren via esther@traumasensitiveyoganederland.com. Je kan hier ook terecht in het Engels.