Er zijn zo veel mensen die partnergeweld meemaken dat we kunnen spreken van een stille epidemie.
Maar wat zijn de eerste tekenen? Waar vind je hulp? Wat kun je als buitenstaander doen? Hoe kunnen professionals veiligheid installeren? En kunnen plegers veranderen? Je vindt het allemaal op deze website.
Partnergeweld: met opzet. Of toch niet?
Hoewel ze in elkaar kunnen overvloeien en er op het eerste gezicht niet altijd een duidelijke scheidingslijn is, bestaan er grosso twee soorten partnergeweld:
situationeel partnergeweld en intieme terreur.
Situationeel partnergeweld ontstaat door stress, middelenmisbruik of andere factoren die van buitenaf komen. Maar telkens opnieuw hebben beide partners spijt. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het geweld en willen dat het geweld stopt. Er bestaat dan ook een goede kans dat een relatie- of gezinstherapeut hen kan helpen om een einde te maken aan het geweld.
Intieme terreur gaat om macht en controle. Het geweld komt van één kant, de pleger minimaliseert alles en vindt dat het geweld de schuld is van de ander. Was je maar niet zo tegendraads geweest, had je het eten maar op tijd op tafel gezet, … dan was er niets gebeurd. Relatie- of gezinstherapie heeft geen zin en kan zelfs gevaarlijk zijn.
Wat je als slachtoffer wel kan doen, is er met je huisdokter of een andere vertrouwenspersoon over praten, of een hulplijn bellen. Wacht niet tot het ontaardt in fysiek geweld. En als het reeds zo ver is, wacht dan niet tot het te laat is en ook jij in de statistieken van de partnermoorden verdwijnt. Doorbreek je stilte en zoek hulp. Nu.
Factsheet intieme terreur (Veilig Thuis)
Lees hier verder:
Ben je slachtoffer?
Wil je weten wat de eerste tekenen aan de wand zijn, waar je hulp vindt en hoe je veilig kan vertrekken? Klik door voor een antwoord op deze en vele andere vragen.
Ben je getuige?
Welke signalen kun je als buitenstaander opvangen, waar kun je terecht voor vragen en hulp, wat doe je best wel of net niet? Klik door voor een antwoord op deze en vele andere vragen.
Ben je pleger?
Ook als pleger hoef je niet in de kou te blijven staan en kun je hulp krijgen. Klik door voor antwoorden op je vragen.