Ook mannen krijgen soms klappen
Nee, partnergeweld overkomt niet alleen vrouwen! Volgens de WHO maken bij ons één op 10 mannen partnergeweld mee. Dat is meestal psychisch geweld, maar soms vallen er ook klappen.
Voor een mannelijk slachtoffer is de schaamte en het taboe doorgaans nog groter dan voor een vrouw. Hij weet niet met wie hij erover kan praten of wie hem zal geloven, laat staan begrijpen. Vaak wordt er nogal lacherig gedaan over mannen die door hun vrouw (of man) mishandeld worden. Want dat laat je als man toch niet toe? En sla je één keer terug, al is het uit zelfverdediging, dan ben je als man meteen de pleger. Maar er is hulp!
In Vlaanderen heeft Het Family Justice Center Mechelen een lotgenotengroep voor mannen die slachtoffer zijn (geweest) van partnergeweld. Ook VZW Zijn heeft een praatgroep in Gent voor mannelijke lotgenoten. Deze groep wordt mee begeleid door een ervaringsdeskundige.
Als je in Nederland woont, kun je o.m. de volgende organisaties contacteren: Arosa, Blijf Groep, Kadera en Mannenmishandeling.
Er bestaan ook trainingen, zoals de weerbaarheidstraining Weerkracht van Blijf Groep, om mannen na geweld te helpen weer sterker in hun schoenen te staan. En er is de Basistraining Mannenhulpverlening voor professionals die in hun werk als hulpverlener of verwijzer te maken krijgen met mannenmishandeling.
Wil je meer informatie of de contacten van bovenstaande organisaties + interviews, artikels en video’s over dit onderwerp? En een checklijst van de politiecampagne ‘Mishandelde mannen zijn geen mietjes’? Kijk dan hier,en help jezelf of reik de hand naar iemand die het nodig heeft!