Partnergeweld: met opzet. Of toch niet?

Je partner schreeuwt tegen je, slingert je verwijten naar het hoofd en durft misschien zelfs fysiek naar je uit te halen. Met opzet, natuurlijk. Dat spreekt vanzelf… Of toch niet?

Getriggerd door een stresserende periode of andere omstandigheden kan er situationeel partnergeweld ontstaan. Je partner gaat door het lint, maar jij laat niet op je kop zitten en voor jullie het weten loopt de situatie uit de hand. Opnieuw, denk je. Hoe erg! Maar omdat jullie zich achteraf allebei verantwoordelijk voelen, spijt hebben en geen van beiden dit wil, is er een goede kans dat een relatie- of gezinstherapeut jullie kan helpen om een einde te stellen aan het geweld. Wacht dus niet langer en ga samen op zoek naar hulp!

In tegenstelling tot situationeel partnergeweld draait het bij intiem terrorisme echter allemaal om macht en controle. Het geweld komt van één kant, je partner heeft achteraf weinig of geen wroeging, hij (of zij) minimaliseert het geweld en vindt dat het altijd jouw schuld is. Was je maar niet zo tegendraads geweest, had je het eten maar op tijd op tafel gezet of was je maar niet met je vriendinnen op stap geweest, dan was je partner de controle niet verloren.

Iemand die zo denkt en handelt, pleegt met opzet geweld en zal niet veranderen. Vergeet dus die relatie- of gezinstherapie. Het zal niet helpen en kan zelfs gevaarlijk zijn voor jou en de kinderen. Doorbreek de stilte en praat met iemand over het geweld, consulteer je huisdokter, bel de gratis hulplijn 1712, maar wacht niet tot het uitmondt in fysiek geweld. En als het reeds zover is, wacht dan zeker niet tot het helemaal te laat is en ook jij in de statistieken verdwijnt. Doorbreek je stilte en zoek hulp. Nu.

Lees ook meer op de website van 1712 of op de wesite over veiligheid en preventie van Binnenlandse Zaken.

Previous
Previous

Had mijn man me maar geslagen

Next
Next

Ook mannen maken het mee