Partnergeweld zou mij nooit overkomen…

Ook ik dacht dat partnergeweld alleen vrouwen overkomt uit laaggeschoolde, gebroken gezinnen, met een alcoholieke vader en een emotioneel labiele moeder. Maar hoewel je statistisch gezien inderdaad meer kans loopt slachtoffer of pleger te worden wanneer je als kind getuige was van geweld, kan het iedereen overkomen.

En zo liep ook ik met mijn ogen open in langdurig partnergeweld, net omdat ik uit een liefdevol, hoogopgeleid gezin kom en ik dus geen idéé had wat het was of hoe het er kon uitzien. Tot ik met Joseph trouwde. Enkele uren na de huwelijksvoltrekking begon mijn hel, die 20 jaar zou duren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden bij ons 1 op 5 vrouwen en 1 op 7 mannen ooit met partnergeweld geconfronteerd, elke week sterft in België en Nederland minstens één vrouw aan de gevolgen van partnergeweld en er zijn honderden pogingen tot partnermoord per jaar. Nagenoeg iedereen kent dus iemand die het meemaakt(e).

Er zijn vele vragen: Wie zijn deze mensen? Hoe begint partnergeweld? Waarom blijft het zo vaak verborgen? Hoe kun je veilig vertrekken? Welke hulp is er voorhanden? Vanuit mijn eigen ervaring en deskundigheid doorbreek ik het taboe en geef ik antwoorden door middel van lezingen, het boek ‘Als liefde overleven wordt – de vele gezichten van partnergeweld’ (geschreven met Anne Groenen) en mijn website met uitgebreide informatie en hulpkanalen voor slachtoffers, getuigen, plegers en professionals in Vlaanderen en Nederland. Check it out!

Previous
Previous

Mogelijke signalen van partnergeweld voor professionals

Next
Next

Wanneer “Schat, ik vertrek” je doodvonnis wordt