René Haring: agressie en daarna?
René Haring trouwde op jonge leeftijd, maar zijn huwelijk eindigde in agressie en een vechtscheiding. Zijn tweede huwelijk kende dezelfde problemen en ook de kinderen vielen weleens in de klappen. Bang voor zichzelf en voor wat hij anderen nog zou kunnen aandoen, gaf hij zich op een dag aan bij de politie, maar die kon hem niet helpen. Daarop contacteerde hij verschillende organisaties die werken rond partnergeweld en kwam zo terecht bij een praatgroep. Maar ondertussen bleef het geweld thuis escaleren tot hij een veroordeling opliep en verplicht werd een agressiebehandeling te volgen.
Gelukkig heeft René zijn agressie ondertussen reeds enkele jaren onder controle. Hij richtte het bedrijf Agressie, en daarna? op en hij werkt met Veilig Thuis, waar hij wekelijks met plegers van huiselijk geweld in gesprek gaat. Hier merkt hij vaak angst bij plegers en onbegrip bij hulpverleners, die de pleger als boeman zien, een visie die hulpverlening jammerlijk doet falen.
René wordt er dan vaak pas bij geroepen als het gesprek tussen pleger en hulpverlener reeds verschillende malen is geëscaleerd en de pleger wil afhaken. Enkele gesprekken met een gelijkgestemde ervaringsdeskundige zoals René zorgen ervoor dat zij zich na vele jaren eindelijk gehoord, gezien en begrepen voelen, wat hen rustiger stemt en (de voortzetting van de) behandeling mogelijk maakt.
Nu wil René het taboe rond huiselijk geweld helpen doorbreken en erover praten normaler maken. Als ervaringsdeskundige vertelt hij zijn verhaal op symposia, organiseert hij workshops en heeft hij een lotgenotencontact.
Dit is een interview met René in het programma Kraak (van 17:29 tot 29:32).
Voor meer informatie over hulp voor plegers, klik hier.